Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.10.2013.
08:00
magazin.net.hr A

Trikovi za ukusnije jelo

Mnoge domaćice ulože beskrajno mnogo volje i vremena u pripremanje hrane, a ipak nisu zadovoljne učinkom. Vide da su u nečemu pogrešile, ali ne mogu da utvrde gde su to omašile. Aida Molenkamp, autorka knjige "Kedžs to the Kitchen", upozorava na najčešće greške koje pravimo u kuhinji i kako ih izbeći. U tekstu, objavljenom na sajtu magazin.net.hr, nabrojane su omaške koje se dešavaju i domaćicama sa dugačkim stažom pored šporeta.

Meso, pečurke ili povrće neće biti ukusni ako ih stavite u nedovoljno zagrejan tiganj. Budite strpljivi, sačekajte da se toplota ravnomerno raširi po celoj površini tiganja. Em će šnicle biti ravnomerno ispečene, em se neće lepiti. Zato, ne žurite, sačekajte nekoliko minuta da se tiganj dobro zagreje.

Ostavite meso da odstoji pre pečenja, biće ukusnije


Greška je ako natrpate previše namirnica u šerpu ili na tiganj. Ako želite da svi sastojci dobiju pravu boju, recimo, kada pohujete šnicle ili tikvice, ne sme da bude gužva u tiganju, uvek treba ostaviti malo prostora. Ako pripremate kolače ili pogače, morate da vodite računa da namirnice koje ćete upotrebiti treba da postignu sobnu

Ručno perite noževe


Ako ste potrošili dosta para na kvalitetne noževe i tiganje, nikako nemojte da ih perete u mašini. To vam je, kao Aida Molenkamp, kao da bacate novac. Naime, noževi će otupeti, a površina tiganja biće potpuno uništena.

temperaturu. Reč je o jajima, pavlaci, mleku, puteru, margarinu, čokoladi... Ako baš žurite, možete puter da isečete što sitnije. Puter, inače, ne treba da bude rastopljen, već mekan. Jaja možete da staviti u posudu da toplom vodom. Mleko ili pavlako na kratko možete da zagrejete u mikrotalasnoj rerni.


Mnogi recepti nikad vam neće uspeti ako sastojke merite pogrešnom posudom. Koristite mericu za tečnost za mleko, vodu, ulje, ako nemate kuhinjsku vagu, koristite kašike ili čaše za merenje šećera, brašna.... Neke domaćice muku muče sa kuvanjem testenine. Recept je jednostavan - treba staviti dovoljno vode. Na pola kilograma špageta ili makarona ide četiri čaše vode. Bitno je da testenina ima dovoljno mesta za kretanje u šerpi ili loncu. Ako nema dovoljno vode, testenina će biti lepljiva, zgusnuta...


Greše i one domaćice koje odmah seku meso. Nije važno da li ćete to meso peći na roštilju ili u rerni sa krompirima. Bitno je da odstoji, biće mnogo ukusnije i sočnije. Mnogi dodaju so tek na kraju kuvanja. To je velika greška, jer ako vam je to navika, mnoge namirnice izgubiće pravi ukus. Posebno grašak i krompir, koji upijaju so tokom kuvanja. Zato jelo treba soliti dok ga kuvate. Naravno, treba da isprobate ukus kako ne biste presolili čorbu ili paprikaš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online