Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2012.
08:00
večernji.hr A

Najbolje i najlošije namirnice protiv prehlade

Na jesen se aktivira sezona virusnih infekcija, gripa i prehlada, pa za sve one "šmrkave" i "gripozne" evo nekoliko saveta dijetetičarke Ilajze Šapiro o tome šta je najbolje jesti i piti dok ste bolesni, a šta nije...

Prepoznaćete neke bakine savete
 

LOŠE

1. Sokovi - Iako ćete čuti mnoge pametne savete o uzimanju puno tečnosti (što stoji) i uzimanja C vitamina (što takođe stoji), činiće vam se da ćete sokom od narandže jednim udarcem ubiti dve muve. Ali, ne zavaravajte se. Sokovi iz prodavnice previše su zašećereni i sadrže mnogo kalorija. Dodatni šećer ometa bela krvna zrnca u borbi protiv infekcije. Zato, ako tragate za C vitaminom, jedite narandže i grejp ili iscedite limun u čaj. Dobićete samo prirodne šećere, ali i vlakna.

2. Alkohol - Verovatno ne planirate izlazak i napijanje ako ste bolesni, pa ipak, treba naglasiti da ni čaša vina za uspavljivanje nije pametna ideja. Alkohol nagriza imuni sistem i ne dopušta telu da se samo bori protiv infekcije. A da ne spominjemo činjenicu da izaziva dehidraciju organizma...

3. Mlečni proizvodi - Postoje verovanja da mleko može pogoršati situaciju. Međutim to nije baš tako. Mnoge studije su zaključile da mleko ne treba konzumirati zbog proizvodnje povećane količine sluzi u organizmu. Ipak, mlečni proizvodi, pogotovo fermentisani, mogu biti dobar izvor proteina i D vitamina, što može pomoći u borbi s infekcijama.

DOBRO

1. Beli luk - On ubija bakterije i efikasan je zbog jedinjenja alicina koji ima sposobnost da blokira infekcije. Naseckajte ga svežeg u pileću supu ili prokuvajte s brokulijem ili nekim drugim povrćem.

2. Đumbir - Koren ima protivupalno delovanje, a najbolje ga je staviti u vrelu vodu dok ne postane žuta pa je zasladiti medom ili dodati jelima s piletinom...

3. Proteini - Čak i kada ne osećate ukus hrane i teško jedete, važno je pojesti barem malo belančevina - piletine, ribe, ćuretine... koje vam mogu pomoći pri stvaranju belih krvnih zrnaca. Međutim, nemojte zaglaviti s krmenadlom jer vam masti nisu potrebne. Teško ćete je svariti, a time možete opteretiti imuni sistem..

4. Supa - Pileća supa idealna je u borbi protiv infekcija zbog mnogih hranljivih sastojaka, a da ne govorimo o blagodeti tople tečnosti na grlo.

5. Čaj - Bogat je antioksidansima i efikasno se bori protiv infekcija. Dovoljno tečnosti pomaže da se što pre rešite nagomilanog šlajma u nosu, grlu i plućima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online