Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.09.2010.
08:00
Tanjug A

Festival feferona: Ljuto kao afrodizijak!

U Kalabriji se održava tradicionalni Festival feferona ("Peperoncino Festival"), a vrhunac programa je takmičenje u jedenju ljutih papričica.

Skulptura napravljena od papričica u okviru festivala u Diamanteu

"Peperonkino", kako Italijani nazivaju ljute feferone, je u kalabrijskom mestašcu Diamante sveprisutan: venci papričica se suše na zidovima kuća, na balkonima ili na užadi za sušenje veša, preneo je "Dojče vele".

Isto tako je kalabrijska kuhinja bez čilija nezamisliva. Sladoled, kolači, marmelada, testenina, rakija - gotovo sve se začinjava ljutom papričicom.

U slučaju da nekome od previše ljutine pozli, lekar je u blizini, ali zdravlje takmičara nije u opasnosti, kaže Monako. Peperoncini imaju čak lekoviti učinak. Smatra se da sprečavaju širenje nekih vrsta raka.


Kada se priča o afrodizijskom učinkom čilija, Monako ima posebnu teoriju. On smatra da je potrebna velika snaga i izdržljivost da bi se moglo konzumirati mnogo čilija. Zbog toga, kako kaže, muška snaga je pre preduslov nego posledica konzumiranja.

Međutim, Italijani ne vole svoju ljutu papričicu, koju nazivaju "đavolak", samo zbog ukusa. Za nju kažu da ima i afrodizijski učinak. Tako se u Diamanteu može kupiti prašak čilija pod nazivom "Kalabrijska vijagra".


Enco Monako, gastronomski kritičar iz Diamantea, je osnivač i predsednik Italijanske akademije feferona ("Academia Italiana del Peperoncino"), čiji je zadatak podsticanje i širenje "kulture feferona".


Svako može da se pridruži akademiji, dovoljna je mala donacija da bi se postao član. Trenutno ta akademija ima otprilike 5.000 članova iz celoga sveta, a najviše kalabrijskih iseljenika.


Osim akademije, u čast feferona svake godine se organizuje i "Peperonkino-Festival", koji traje pet dana.


Očekuju se predstavnici i drugih "zemalja čilija", kao što su Meksiko, Španija i Mađarska. Planira se predstavljanje od 500 do 2.000 vrsta ljutih feferona. U sklopu festivala održaće se, između ostalog, i festival erotskih filmova te peperonkino-lutrija.


Vrhunac festivala će i ove godine biti državno takmičenje u jedenju ljutih papričica.
Dok neiskusnima samo jedan komadić tera suze na oči, takmičari pokušavaju da za pola sata pojedu što više iseckanih ljutih papričica. Trenutni rekord od 820 grama sigurno neće biti lako oboriti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online