Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2018.
01:30
b92.net A

Pet najlepših "drugih gradova" u Evropi

Sva pažnja u Evropi je usmerena na Rim, London, Pariz i ostale evropske prestonice. Iako su svi ti gradovi jako uzbudljivi, mnogi gradovi podjednako lepi ostaju u njihovoj senci. Pogledajte i koji.

commons.wikimedia.org/Serhii Khyzhniak
Firenca

Firenca, Italija 

Poznata i kao kolevka renesanse, Firenca je elegantni grad ušuškan u dolinu Toskane, bogata umetnošću, istorijom i arhitekturom. Manje je poznata od italijanskog megastara Rima, ali reka Arno koja protiče kroz Firencu uz pejzaž gustih šuma i crvenih krovova podjednako će vas ostaviti bez daha.

Lion, Francuska 

Samo na dva sata vožnje od Pariza nalazi se Lion, jedan od najvažnijih prestonica hrane u svetu. Sa preko četiri hiljade restorana od kojih 22 imaju Mišelinovu zvezdicu, Lion je smešten na ušću Saone i Rone, ali i blizu bajkovitih vinograda. Pored uživanja u hrani i prvoklasnom vinu, Pariz vam neće pasti na pamet.

Porto, Portugal 

Manji i intimniji od Lisabona, ali i vizuelno interesantniji. Istorijske zgrade oduzimaju dah, a za neke od njih se slobodno može reći da su umetnička dela, dekorisana hiljadama i hiljadama nijansi. Neverovatna arhitektura se prenosi i na enterijer, pa tako obavezno treba posetiti knjižaru Livraria Lello. Upravo je ta knjižara pružila inspiraciju Dž. K. Rouling, pa ćemo je najbolje opisati kao čistu magiju.

commons.wikimedia.org/Deensel
Porto

Solun, Grčka 

Obalska metropola na Egejskom moru je drugi najveći grad u Grčkoj. Prijateljski i opušten grad lociran je na samom severu, a kulinarska tradicija koja u njemu vlada i multietnička pozadina su oslikani u njegovoj kuhinji. Pored mora nalazi se bezbroj restorana i kafića, a čitav grad je zbog svojih znamenitosti i istorijskih ostataka građevina starih nekoliko vekova jedan veliki muzej na otvorenom.

Minhen, Nemačka 

U Berlinu možete provesti nekoliko dana i uopšte ne doći u dodir sa nemačkom tradicijom. U Minhenu je to drugačije, a tradicija je veoma važan deo ovog grada. Pivo u tradicionalnim nemačkim kafićima, pa ćete imati osećaj kao da Oktoberfest traje cele godine.

Stari grad je takođe lako istražiti peške, a bezbroj galerija i muzeja okupiraće vašu pažnju. Taman kada se umorite od šetnje uputite se u jedan od trendi restorana koji su poznati po tome što eksperimentišu sa svetskim kuhinjama, te nudi mnogo zanimljivih i neobičnih jela.

commons.wikimedia.org/Thomas Wolf
Minhen

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online