Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
04:30
b92.net, Vestionline A

Crnogorski grad i zvanično obara rekorde u broju turista

Za Budvu je prošla turistička godina bila rekordna, a ako je suditi po prošlomesečnoj poseti turista i ova sezona je počela sjajno što daje razloga za zadovoljstvo i optimizam, kaže direktor Turističke organizacije Budve Mladen Franović.

pixabay.com
Budva

Predstavljajući novinarima iz Srbije turističke kapacitete, lepote i znamenitosti najpoznatijeg crnogorskog letovališta, u okviru promotivne kampanje "U susret novom ljetu" Turističke organizacije Opštine Budva, Franović je istakao da je maj bio 50 odsto bolji nego isti mesec prošle godine i da su zabeleženi i bolji finansijski rezultati. 

Veliki broj plaža, hotela, etno restorana, istorijskih znamenitosti, manastira i kulturno-umetničkih sadržaja - to je, kako ističe, ono što Budva nudi gostima. 

- Kada je reč o nama najdražim gostima, a to su gosti iz Srbije, prošle godine zabeleženo je više od milion noćenja - navodi Franović i dodaje da dosta gostiju ima iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Kazahstana. 

Gostiju iz Rusije ima najviše - oni čine 35 do 40 odsto ukupnog broja turista i pored toga što je vrednost rublje pala i što se u Rusiji ove godine održava Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Iako su ova dva razloga dovela do toga da broj turista iz Rusije bude nešto manji, njih i dalje ima najviše. Na drugom mestu su gosti iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije, a slede turisti iz zapadnih zemalja i Skandinavije, zatim iz Albanije i srednje Evrope, pre svega Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske. 

Kada je reč o turističkoj infrastrukturi, Franović kaže da se Budva svake godine trudi da poboljša ponudu i turistima koji se odluče za to letovalište odmor učini prijatnijim i kvalitetnijim. Za to su, pored smeštaja, važne plaže i parkinzi. 

Ove godine ostvaren je pozitivan pomak jer je dogovoreno da neke plaže budu otvorene, odnosno da svi građani i turisti mogu besplatno da ih koriste. Takođe, dobar deo zakupljenih plaža je u obavezi da bar 50 odsto mesta ostavi za slobodno korišćenje. Ove godine u Budvi je povećan i broj parking mesta. 

Govoreći o cenama smeštaja, Franović ističe da su one na nivou prošlogodišnjih, a da je Budva karakteristična po tome što nudi smeštaj za svačiji džep, u rasponu od 10 evra do pet hiljada evra. Dodaje da je u Budvi moguće naći kvalitetan smeštaj po povoljnoj ceni čak i u toku sezone.

Kao što je raznovrsna po ceni smeštaja, Budvanska regija pruža i raznovrsne sadržaje, tako da svako može pronaći nešto po svom ukusu i interesovanju. Tako, recimo, Budvu u špicu sezone posećuju mladi, dok je Petrovac omiljeno mesto za odmor za porodice sa decom. 

Portparolka Hotelske grupe "Budvanska rivijera" Jelena Kaluđerović navodi da samo Turističko naselje Slovenska plaža, koje posluje u okviru grupe, ima 1.016 smeštajnih jedinica, odnosno 2.400 ležaja. 

Ova hotelska grupa pruža i logističku podršku brojnim kulturnim dešavanjima u Budvi, s obzirom na to da se neki hoteli koji joj pripadaju nalaze na veoma atraktivnoj lokaciji, odnosno vrlo blizu mora i Starog grada. 

Neizostavan deo turističke ponude Budve je i "Grad teatar", koji objedinjuje četiri programska segmenta - muzički, dramski, literarni i likovni. Ovaj festival je specifičan po tome što ima ambijentalni karakter i tokom manifestacije svaki deo Starog grada pretvara se u scenu na otvorenom, na kojoj učestvuju i slučajni prolaznici. 

Direktorka "Grad teatra" Milena Lubarda Marojević smatra da je naročito važno to što je Grad zaključio da je festival važan, a tu ocenu ilustruje činjenicom da je uz podršku gardskih vlasti prošle godine rešen problem buke iz kafića i sa gradskih trgova i da se programi festivala izvode neometano.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online