Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.03.2018.
01:30
punkufer.hr A

Magični Berlin: Ove stvari nikako ne smete propustiti

Glavni grad Nemačke živi i danju i noću, a mogli bismo reći da je neobično istorijski-moderan... Berlin je odlična destinacija za zabavu i istraživanje. Brzo, zanimljivo i organizovano snalaženje u gradu pružiće vam svakodnevno Sandeman's Free Walking Tours, a ukoliko se odlučite da to učinite sami, obavezno posetite sledeće atrakcije.

1. Brandenburška kapija

Ako niste prošetali do Brandenburške kapije, kao da niste ni bili u Berlinu. Naredbu za njihovu izgradnju dao je pruski kralj Fridrik Vilim II, a gradio ih je arhitekta Karl Gotard Langans između 1788. i 1791. Posebna su iz više razloga, ali 12 grčkih stubovi u dorskom stilu i kvadriga (četveropreg) s boginjom pobede u kočiji s četiri konja najviše se ističu. Vrata se nadovezuju na prekdivnu aveniju Unter den Linden dugu oko 1,5 km koja će vas dovesti do Berlinske katedrale (Berliner dom) uz reku Špreju.

2. DDR muzej

Odmah s druge strane Berliner Doma, na obali reke Špreje nalazi se interaktivan muzej posvećen DDR-u, komunističkoj državi koja je postojala od 1949. do 1990. U njemu možete pronaći replike svega i svačega - od kuhinje, kupatila do soba za ispitivanje agenta Stasija i ćelije za neprijatelje režima. Ovaj će vas muzej zaprepastiti, dobro nasmejati i dodatno zabaviti jer je reč o interaktivnoj ostavci. Slobodno zavirite u fioke, ormare, sedite u dnevni boravak ili na WC šolju u tipičnoj socijalističkoj kući i isprobajte Trabant na koji je prosečni stanovnik morao da čeka godinama, i to nakon što bi ga naručio i platio. 
 

3. Aleksanderplac

Produžite od Berliner doma do Aleksanderplaca, mesta gde se nalazi glavne železnička stanica. Ni po čemu drugom poseban, na trgu se nalazi berlinski televizijski toranj, treći po veličini u Evropi. Izgrađen je 1969. posle četiri godine gradnje na zahtev vlade tadašnje Istočne Nemačke, koja je želela da Berlin učini poznatim po ovom tornju. Ulaznica će vas koštati 12 i po evra, što se svakako isplati za panoramski pogled na Berlin od 360 stepeni. 

4. Galerija Ist sajd

Ako želite da upoznate istoriju, ali i umetnost Berlinskog zida, posetite galeriju Ist sajd. Sa 1.316 metara dužine, reč je o najdužoj galeriji na otvorenom. Najduži neprekinuti deo nekadašnje granice između Istočnog i Zapadnog Berlina, od sveukupno 155 kilometara koliko je zid bio dugačak, oslikalo je 118 umetnika iz 21 države odmah po ujedinjenju. Potražite Fraternal Kiss ili sliku Trabanta koji izgleda kao da probija zid. I ne zaboravite da ponesete pivo kako biste s prijateljima uživali na livadi uz reku Špreju s ostalom omladinom koja se tamo skuplja po toplom, sunčanom vremenu. 

5. Tiergarten park

Jedan od najvećih, najpoznatijih i najzelenijih parkova u celoj Nemačkoj nalazi se unutar Berlina. Reč je o parku Tiergarten. Šetnja, trčanje, biciklizam, piknik ili fudbal samo su neki od predloga kako možete da provedete sunčan dan u Berlinu. Pronađite engleske vrtove, male močvare, veliko igralište u blizini Potsdamer trga ili Berlinski zoološki vrt - najstariji i jedan od najpoznatijih u Nemačkoj. Smatra se najposećenijim u Evropi, a poznat je i u celom svetu, čemu doprinosi 1.380 različitih vrsta i više od 20 hiljada životinja. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online