Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
04:30
Vestionline A

Ovo su mesta koja su zabranjena za turiste: Pitate se zašto? (VIDEO)

Bez obzira na to koliko novca ste planirali da potrošite na putovanje, ova mesta ne možete posetiti i bolje da ni ne pokušavate.

commons.wikimedia.org/Kevin Walsh
Ostrvo Grinard

1. Ostrvo Grinard 

Razlog zabrane putovanja: testiranja biološkog oružja 

Britanska vlada je 1942 godine kupila škotsko ostrvo Grinard za testiranja bioloških oružja, a posebno antraksa. Zbog eksperimenta, antraks je zagadio celo ostrvo i izazvao smrt 95 odsto njegove populacije. Do osamdesetih godina prošlog veka ovo ostrvo smatralo se najsmrtonosnijim mestom na Zemlji, a od 1986. godine počela su čišćenja. Iako je 1990. godine proglašen sigurnim, na Grinard više niko ne želi da dolazi. Stručnjaci su upozorili da se spore antraksa zadržavaju u zemlji, zbog čega neće biti prihvatljiv za život nekoliko stotina godina. 

2. Ostrvo Surtsej

Razlog zabrane putovanja: naučni eksperimenti 

U vodama oko Islanda 1963. godine eruptirao je podvodni vulkan i u vrlo kratkom vremenu stvorio novo ostrvo površine dva kilometra kvadratna. Odmah je privukao pažnju brojnih naučnika iz različitih zemalja sveta, koji su želeli da istražuju nastanak novog ostrva, a dobio je ime po divu s plamtećim mačem iz nordijske mitologije Surtru. Od tada je zabranjen za javnost, a smeju da ga posećuju samo naučnici. 

3. Ostrvo zmija (Ilha da Queimada Grande)

Razlog zabrane putovanja: otrovne zmije 

Ovo ostrvo je površine 0,43 kilometra kvadratna, koje se nalazi 35 kilometara od brazilske obale. Iako na prvi pogled izgleda idilično, skriva oko 4.000 zmija. Najotrovnija od njih je zlatna zmija (bothrops insularis), čiji je otrov pet puta jači od otrova ostalih otrovnica. Kada ugrize, nastupa gotovo trenutna smrt. Upravo zato brazilske su vlasti zabranile posećivanje ovog ostrva zmija.

4. Ostrvo Severni Sentinel 

Razlog zabrane putovanja: opasni stanovnici 

Severni Sentinel prostire se na 72 kilometra kvadratna u Bengalskom zalivu. Jedno je od Andamanskih ostrva, a okuplja primitivan narod Sentinele,a koji su u izolaciji od ostatka sveta poslednjih 60.000 godina. Aktivno brane svoju teritoriju od bilo kakvih uljeza. Na primer, 2004. godine lukovima i strelama napali su helikopter, koji je indijska vlada poslala da istraži da li je lokalcima potrebna pomoć nakon cunamija, a ubili su i nekoliko zalutalih ribara. Indijska vlada zabranila je pristup njima i njihovoj zemlji. 

5. Veliko svetilište Ise

Razlog zabrane putovanja: dom religijskog blaga 

Veliko svetilište Ise je šintoističko svetilište u istoimenom japanskom gradu, koje je posvećeno boginji Amaterasu-omikami. U njemu se nalazi svetilište Ise Jingua koje je navodno dom Svetog ogledala, jednog od najsvetijih mesta šintoističke religije. Ograđeno je visokom drvenom ogradom, a u nju smeju da uđu samo visoko pozicionirani sveštenici i pripadnici carske porodice. Ostalima je pristup zabranjen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online