Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.07.2010.
08:00
Tanjug A

YUTA: Smanjen broj nezadovoljnih putnika

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Radisav Stanković izjavio je da je smanjen broj pritužbi građana na poslovanje turističkih agencija od kada je uveden Arbitražni sud YUTA, jer agencijama nije u interesu da se pojavljuju na sudu.

Srpski turisti u ogromnom broju pune plaže širom sveta - prema navodima YUTA - od 1,5 miliona turista, žalio se samo 31 putnik
 

"U poslednje vreme nema većih primedbi putnika na smeštaj, žalio se 31 putnik od milion i po, dok su se ranije građani najčesće žalili na uslove autobuskog prevoza, čarter letova, kvalitet smeštaja i ishrane, kao i ponašanje vodiča", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, putnici, ukoliko nisu zadovoljni odgovorom agencije na primedbu koju su joj uputili, mogu podneti tužbu Arbitražom sudu YUTA-e u kojoj će precizirati osnov tužbe i iznose koje potražuju.

Troškovi arbitražnog postupka iznose 1.500 dinara, a Arbitraža je nezavisni organ, koji samostalno donosi odluku, naglasio je Stanković.

Putnici koji za svoj novac nisu dobili odgovarajuću uslugu turističke agencije imaju pravo da traže novčanu nadoknadu, a u slučaju da agencija ne ispuni obavezu, mogu da podnesu prijavu turističkoj inspekciji, rečeno je Tanjugu u Turističkoj inspekciji pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Putnik ima pravo da podnese prigovor na usluge turističke agencije u roku od osam dana po završetku putovanja, a ako organizator putovanja ne vrati novac koji je srazmeran neizvršenju usluga u roku od 15 dana, spor rešava inspekcija, kazali su u Inspekciji.

Turistički inspektor nije ovlašćen da naloži agenciji da obešteti putnika, niti da utvrđuje novčani iznos koji agencija treba da isplati, već se stranke o tome same sporazumevaju, a ako ne dođe do dogovora oinspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom.

Kriminalistička policija Beograda uhapsila je vlasnika turističke agencije "Konte" Želimira Šimpragu zbog osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i prevare, čime je oštetio više građana koji su uplatili aranžmane za letovanje preko ove turističke agencije.

Putnicima, koji su preko Agencije "Konte" trebalo da letuju u Egiptu, onemogućen je smeštaj u hotele, jer novac koji su uredno uplatili u Beogradu uopšte nije uplaćen egipatskom partneru te agencije. U letovalištu Tabi trebalo je odmor da provede 92 turista iz Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online