Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
06:30
Vestionline, mondo rs A

Ovo su najopasnije plaže na svetu

Na nekim najopasnijim plažama je problem u vodi, a na nekim opasnost preti na kopnu. Evo koje treba da izbegavate.

pixabay.com
A da li biste se kupali ovde?

Pojedini delovi obale Južne Afrike, Australije, Tajlanda i Meksika smatraju se veoma opasnim. U nekima vrebaju ajkule, morske zmije ili čak morski krokodili, a tu su i meduze koje, iako izgledaju majušno i potpuno bezazleno, u sebi nose smrtonosni otrov.

Pored živog sveta u okeanima, problem za plivače predstavljaju jake struje, kao i zagađenja i ogromna koncentracija bakterija i hemikalija u naizgled sasvim bistroj vodi. Možda najčudniji slučaj je jedna plaža u američkoj državi Virdžiniji, gde je more potpuno bezbedno, ali zato plaža drži svetski rekord u napadima divljih lisica na kupače, piše "Turistički svet".

"Riblji Kutak" (Fish Hoek) plaža u Južnoj Africi, dugačka je 1.5 kilometara, a opasnost po kupače predstavljaju ajkule, koje nisu retke tokom letnje turističke sezone. I pored ljudi čiji je posao da alarmiraju kupače ukoliko primete da se ajkula približila obali, u poslednjih nekoliko godina dogodila su se dva napada sa smrtnim ishodom, i to 2004. i 2010. godine, dok je 2011. jedna žena ostala bez noge nakon napada ajkule, iako je plaža bila zatvorena i podignute zastave za zabranu kupanja. 

Kvinslend i ostrva Tivi u Australiji turistima nude brojne prelepe plaže, ali opasnost vreba iz vode, gde pored ajkula žive i Irukanđi meduze, najmanje i najotrovnije meduze na svetu, čiji je otrov smrtonosan.  

"Zipolite" (Zipolite) plaža u Meksiku, nekada poznata kao nudistički raj, široka je 40 metara i dugačka dva kilometra. Kupanje na ovoj plaži je dozvoljeno, ali uz veliki oprez jer su morske struje veoma jake i kupače mogu da odvuku ka pučini. Do uvođenja spasilačke službe mnogi kupači su izgubili živote, dok od 2007. godine nije zabeležen smrtni slučaj, ali je zato veliki broj registrovanih spasavanja.

"Kejbl" (Cable) plaža sa belim peskom u Indijskom okeanu u Australiji dobila je ime po telegrafskom kablu koji je 1889. godine prelazio preko plaže i povezivao grad Brum i ostrvo Java. Smrtonosni otrov Irukanđi meduza i ovde predstavljaja pretnju kupačima, naročito u periodu od novembra do aprila, a prisutni su i krokodili, čija je populacija znatno porasla nakon zaštite zbog opasnosti od izumiranja tih životinja.

"Ripals" (Repulse) zaliv, nalazi se na jugu ostrva Hong Kong u Kini i nudi prelepe plaže, koje često imaju problem za velikom zagađenošću vode i količinom otpada koji pluta, na šta upozoravaju i podignute crvene zastave.

Na plaži Virdžinija u istoimenoj državi SAD-a kupači mogu da uživaju u bezbednom kupanju, ali ono što ovu plažu uvodi na listu najopasnijih su divlje lisice, koje pored toga što na plaži love rakove i krabe, neretko napadaju i grizu ljude.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online