Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.07.2017.
06:30
Vestionline A

Deset mesta koja oduzimaju dah, a niste ni znali da postoje

Svet je pun prelepih netaknutih mesta sa kojima se priroda poigrala. Mnoga od njih su danas poznata i lako biste ih preoznali na osnovu fotografija, ali ima i onih koja ostavljaju bez daha, a gotovo da su nepoznata.

Od neverovatnih skrivenih plaža do jedinstvenih mesta između dva okeana, predstavljamo vam listu nekih od najzanimljivijih mesta za koja verotavno do sada niste ni čuli.

Skrivena plaža na arhipelagu ostrva Marijeta

height:0; margin-top:40px; padding:50.0% 0; text-align:center; width:100%;">
 

#islasmarietas #8months till #madaigetsmitched

A post shared by Madai (@mayday308) on Jun 25, 2017 at 5:23am PDT

Veruje se da su ostrva nastala pre nekoliko vekova usled vulkanske aktivnosti, a Skrivena plaža pravi je njihov dragulj i mesto za avanturiste i ljubitelje egzotičnih destinacija. Do plaže sa kristalno čistom vodom moguće je doći plivanjem kroz vodeni tunel ili kajakom.

Mesto Blagaj u Bosni i Hercegovini


Udaljeno 12 kilometara južno od Mostara smešteno je ovo neobično mestašće. Posetioci mogu da uživaju u pogledu na drvene kuće i Buna reku. Izvor ove reke mnogima je najlepši u Evropi. Ispod stene visoke 200 metara sazidana je tekija. Islaksi Sufi manastir iz 16. veka izgrađen je za potrebe derviškog kulta i okušljanje bratsva, ali i kao konačište za derviše.

Naselje Isola Bela u Italiji

Pored palate, ovo mesto je poznato i po zadivljujućim baroknim vrtovima. Karlo Boromeo Treći, čijoj porodici su pripadala obližnja ostrva, odlučio je da svojoj ženi Izabeli na ovom malom ostrvu na jezeru Mađore sagradi letnju palatu i mesto za uživanje. Do 1630. godine ovo ostrvo je bilo kamenito ribarsko naselje, sa dve crkve i malo zelenila.

Selo Popaj na Malti
Prvenstveno je izgrađeno 1980. godine za potrebe snimanja filma. Danas je ovo simpatično mesto, dom crtanog junaka, pretvoreno u muzej na otvorenom i prava je atrakcija turista. Posetioci danas mogu da uživaju u vožnji brodom, vinariji i vodenim trambolinama, ali i muzeju, igraonicama i plaži.

Donghuan u Kini
Neravna dolina prekrivena crvenom zemljom nalazi se u jednoj kineskoj provinciji. Crvenu boju proizvode oksidovano gvožđe i minerali, a cveće koje cveta tokom cele godina čini polje šarenijim.

Vrata do pakla u Turkmenistanu
Darvaza krater ili Vrata do pakla, kako ga meštani nazivaju, gori već 45 godina. Smatra se da je kapacitet nađenog prirodnog plina jedan od najvećih na svetu. Nalazište su otkrili 1971. godine sojvetski naučnici misleći da se radi o neiscrpnom nalazištu nafte. Kada su shvatili da je reč o plinu, počeli su sa skladištenjem.

Tada se otvotio veliki krater, počele su da cure velike količine metana stvorivši veliku katastrofu za okolinu. Naučnici su zbog toga odlučili da zapale plin koji je curio, misleći da će kroz nekoliko dana izgoreti, ipak i danas gore.

Ostrvo Flores u Portugalu
U pitanju je neaktivan vulkan koji izgleda potpuno netaknuto. Njegovu posebnost čine biljke najrazličitijih boja koje ga prekrivaju, bogati vodopadi i mala jezera.

Giola u Grčkoj
Prirodni bazen kružnog oblika okružen stenama nalazi se na Tasosu. Ova jedinstvena plaža predstavlja pravi doživljaj i omogućava prijatno kupanje i uživanje u divljoj prirodi.

Lenhois Maranhenses u Brazilu
Nacionalni park Lenkois Maranhenses je neobično bela pustinja u kojoj se nalaze plave lagune i daju joj posebnu draž. Voda je kristalno čista i nebesko plava. Padavine su na ovom mestu česte, pa se voda sliva niz peščane dine i formira mala jezera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online