Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
00:30
N. S. Preradović - Vesti A

Beogradske razglednice (3): Stigli prvi kruzeri

Iako je poslednja nedelja u martu bila hladna i vetrovita, u pristaništu Luke Beograd bilo je veselo jer su u naš grad prispela dva broda sa gostima iz Nemačke, Kanade i Amerike.

V. Sekulić
Beogradsko pristanište: Brodovi dovezli goste iz sveta
Promo

Uplovljavanje brodova Viking Lif i "Tomas Hardi" zvanično je označilo početak nautičko-turističke sezone. Tim povodom Turistička organizacija Beograda, Sekretarijat za upravu, Luka Beograd i Prvo parobrodsko društvo organizovali su svečani doček za putnike i kapetane brodova.

Tango u čast gostiju

U čast početka sezone i gostiju veličanstven tango su otplesali doajen tango scene na Balkanu Miša Plavšić i Bojana Jovanović. Ovaj vreli doček razgalio je brojne putnike, koji su radoznalo posmatrali Savsko pristanište.

Uzbuđeni kapetan broda "Tomas Hardi" Aleksandar Čučičovenko kaže da taj brod prvi put uplovljava u srpsku prestonicu.

- Krenuli smo iz nemačkog grada Pasau prema Beogradu i Đerdapu, a u povratku plovimo za Beč. Interesantno je da je ovaj brod sagrađen u brodogradilištu Vahali u Sremskoj Mitrovici, tako da ponosno kažem: brod se vratio kući - smeje se kapetan Čučičovenko.

I kapetan Viking Lifa Ane Sibrando srećan je zbog dolaska u srpsku prestonicu.

- Već 20 godina plovim kroz Beograd, i srećan sam kad vidim kako raste i razvija se - kaže Sibrando.

Koliko dolazak stranih turista u Beograd znači za grad objašnjava i Nevena Čvarković, direktorka agencije Premijum tursa.

- Goste sa Viking Lifa vodim u razgledanje grada, i to obavezno Kalemegdana, Hrama Svetog Save, Narodne skupštine i Trga Republike - priča Nevena.

Probali vina na Senjaku

Postoji i opciona varijanta da gosti posete Kovačicu, selo koje je centar naivnog slikarstva.

Odnedavno goste vodi i u jednu vinariju na Senjaku. Takvu atmosferu ne mogu da dožive u Beču ili Budimpešti, pa su istinski oduševljeni na degustaciju vina, a u planu joj je da američkim gostima otkrije sve blagodeti srpske gastronomije.

Turisti sa kruzera se u proseku u srpskoj prestonici zadržavaju od 18 do 20 sati, a prema svim anketama želeli bi da u Beogradu provedu 24 sata.

Svi na dobitku

Ljiljana Alajbegović, iz sektora za razvoj Turističke organizacije Beograda, kaže da samim tim što je Beograd obavezna tačka posete za kruzere dovoljno govori o značaju naše prestonice.
- Svaki gost je dragocen za grad jer su svi na dobitku: ugostitelji, menadžeri, muzeji, pozorišta. Turisti pronose dobar glas i doprinose imidžu grada na dve reke. U svet se šalje i lepa sliku o Beograđanima - kaže Ljiljana.

To je dobar znak, da im naš grad prija, a još više kako reče kapetan Sibrando, gostima prijaju Beograđani, koji daju poseban šarm gradu, a nijednog posetioca ne ostavljaju ravnodušnim.

Obišli pozorište

Ono što Premium tours nudi stranim turistima jeste poseta Narodnom pozorištu.

- Goste vodim u Narodno pozorište, gde imaju pristup krojačnici, šminkernici, a mogu i da uživaju u mini koncertu od nekoliko arija. Takvu atmosferu ne mogu da dožive u Beču ili Budimpešti, pa su istinski oduševljeni. Tura obilaska pozorišta je proglašena jednom od 10 najboljih u kompaniji Viking River Cruises - kaže Nevena.

Planovi

Plan Agencije za upravljanje lukama jeste da do 2025. godine broj turista sa sadašnjih 85.000 poveća na 130.000 godišnje.
- Čak 68.000 gostiju sa kruzera poseti Beograd, a za 2017. godinu planira se proglašenje 16 novih putničkih pristaništa u Srbiji, pored postojeća tri pristaništa koja su u funkciji - Beograd, Novi Sad i Donji Milanovac - kaže Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama.

Beogradske razglednice (4): Kraljevski dvorovi - šetnja kroz istoriju


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online