Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.03.2017.
05:30
Vestionline, Punkufer.hr A

Država srećnih ljudi i "napušenih" svinja u koju ćete hteti da se preselite

Mala azijska država, koja je službeno kraljevina, uglavnom nam je nepoznata, ali čitajući ove činjenice zaključili smo kako bi bilo šteta ne posetiti je!

pixabay.com
Zemlja u kojoj raste više marihuane, nego trave: Butan

Neobična zastava, merenje sreće umesto novca, izuzetna briga za prirodu, u najmanju ruku čudno korišćenje marihuane i neobični crteži na kućama, samo su neke od stvari koje u Butanu odmah primetite…

1. Ime zemlje potiče iz sanskrta i prevodimo ga kao "kraj Tibeta".

2. Butan se graniči samo s dve zemlje, Kinom i Indijom, i za azijske pojmove površinski je vrlo mala zemlja.

3. Zastava Butana ima dve boje - crvenu i žutu, a na sredini se nalazi zmaj koji u svakoj kandži drži po jedan dragulj.

4. Butan svoj razvoj ne meri bruto nacionalnim proizvodom, već verovali ili ne, bruto nacionalnom srećom! Ta ideja je uvedena od 1972. i dan danas je na snazi.

5. U proseku stanovnici Butana imaju samo 27,2 godine. Neverovatno zvuči, ali gotovo 50 odsto stanovnika mlađe je od 17 godina.

6. Kralj zemlje na glavi nosi krunu koja na sebi ima gavrana. On je nacionala ptica Butana, a nekad je strašan zločin bio ubiti gavrana.

7. U zemlji raste više marihuane nego obične trave, ali većina stanovnika je ne konzumira. Naprotiv, njome se uglavnom hrane svinje.

8. Gangkhar Puensum sa svojih 7.570 metara najviša je planina u zemlji, ali nosi i titulu najviše planine na svetu čiji vrh još nije osvojen.

9. Aerodrom Paro jedini je međunarodni aerodrom u državi. Okružen vrhovima Himalaja, jedan je od najtežih za sletanje, a trenutno samo osam pilota na celom svetu ima dozvolu za sletanje ovde.

10. Butan je jedina zemlja na svetu koja je u potpunosti zabranila uzgoj, prodaju i konzumaciju duvana. Ko god bude uhvaćen kako prodaje duvan, može da završi u zatvoru do pet godina.

11. Timbu, glavni i najveći grad zemlje, verovatno je jedini glavni grad na svetu koji nema ni jedan semafor.

12. Ako dođete ovde i na zidovima kuća vidite slike penisa, znajte da one nisu tu jer su Butanci perverzni ili nešto slično, već na taj način štite dom od zlih duhova.

13. Butan je jedina zemlja na svetu koja apsorbira više ugljinikovog dioksida nego što ga proizvede. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online