Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2017.
03:30
Vestionline, punkufer.hr A

Ovi svetski gradovi ukidaju ono bez čega Srbi ne mogu

Dok većina Srba ne može da se odvoji od svojih automobila, u ovim gradovima se radi na smanjenju saobraćaja, smoga i opšteg zagađenja.

pixabay.com
Deljenje automobila u Đenovi, kako bi se izbegle gužve na ulicama

U pojedinim gradovima se ohrabruje korišćenje javnog prevoza, u drugim biciklizam, a negde pešačenje.  U ovih 10 gradova u poslednjih pet godina korišćenje ličnih automobila je drastično palo.

Đenova, Italija

Da bi smanjila saobraćaj na svojim autoputevima, Đenova je uspešno uvela projekat deljenja automobila. Više putnika bi koristilo jedan automobil tokom dana, a trasu i vreme vožnje bi rezervisali preko interneta. Prema poslednjim dostupnim podacima - iz 2015. godine, ICS projekat (Inicijativa "Car Sharing") je samo u ovom gradu imao oko 1.300 korisnika i četrdesetak automobila. ICS se proširio na još desetak italijanskih gradova, a ukupni broj korisnika iznosi više od 22.000 i 600 automobila.

Ruan, Francuska

U ovom gradu se već godinama uspešno sprovodi projekat deljenja bicikala po imenu “Cy'clic”.

Milano, Italija

U doba kad je vazduh bio zagađeniji, ovaj i još nekoliko drugih italijanskih gradova su uveli zabranu saobraćaja u svojim centrima. Zabrana je praćena jeftinijim kartama za javni prevoz, a u pojedinim gradovima su iz zabrane izuzeta hibridna vozila.

Valensija, Španija

Ovaj grad je 2014. godine lansirao SmartCity platformu. Razni senzori postavljeni su po čitavom gradu, u autobusima i kao aplikacije na pametnim telefonima. Prikupljeni podaci odlaze u gradsku upravu i preduzetnicima kako bi razvili aplikacije koje će se koristiti za poboljšanje efikasnosti rada javne uprave, a s vremenom će se proširiti i na druga područja, poput saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine.

Firenca, Italija

Centar grada je "zona a traffico limitato", odnosno zona ograničenog saobraćaja. Ovde mogu da prođu samo stanovnici, autobusi i taksi vozila.

Diuzburg-Ham, Nemačka

Nemačka je prva zemlja koja uvodi biciklistički autoput koji će spajati deset gradova u Nemačkoj, a biće dug 100 kilometara.

Solun, Grčka

Ovde se rodila Grčka mreža zelenih gradova.

Rim, Italija

Samo trećina Rimljana još vozi automobil.

Osaka, Japan

Ovaj japanski grad je poznat po svojim "danima bez automobila" i električnim automobilima.

Boston, SAD

duh bio zagađeniji, ovaj i još nekoliko drugih italijanskih gradova su uveli zabranu saobraćaja u svojim centrima. Zabrana je praćena jeftinijim kartama za javni prevoz, a u pojedinim gradovima su iz zabrane izuzeta hibridna vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online