Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.01.2017.
05:30
Vestionline A

VIDEO: Ovo je najbogatije selo i iz njega je zabranjen odlazak!

Neboder od 72 sprata, helikopter taksi, tematski park i redovi luksuznih vila - ekstravagantnije selo od Huaksija smeštenog u kineskoj provinciji Jiangsu sigurno ne postoji. Visok životni standard odvaja ovo mesto od ostatka Kine, međutim, nejasan je način na koji je bogatstvo stečeno i kako se troši.

Youtube/Business Insider
Huaksi - kako naći svoju kuću?

Huaksi se nalazi u provinciji Jiangsu, a na ulazu u selo postavljen je znak na kojem piše "Prvo selo pod nebom". Poznato je po obilnim poljoprivrednim resursima i prelepim krajolicima. 

Pre trideset godina Huaksi je bilo siromašno i zapušteno selo poput mnogih drugih kineskih sela, a u njemu je živelo blizu 600 stanovnika. Vu Renabo, nekadašnji sekretar Komunističke partije, napravio je plan obogaćivanja, osnovao više od 12 firmi i za pola veka je siromašno selo pretvorio u bogatu regiju. 

Huaksi danas ima blizu 2.000 registrovanih stanovnika. Svi žive u identičnim vilama i imaju više od 143.000 dolara u banci. 

Mediji su interesovanje za ovo selo pokazali 2003. godine kada je objavljeno da je godišnji ekonomski prihod Huaksija 14,4 milijarde dolara. Godinu kasnije Huaksi je objavio da je prosečna godišnja plata njegovih stanovnika 17.717 dolara, što je 40 puta više nego prosečni prihodi u drugim kineskim pokrajinama. 

Da bi pokazali svoju ekonomsku moć, 2011. godine izgradili su neboder Hangig vredan 430 miliona dolara. Zgrada je visoka 328 metara. Selo ima i transportno preduzeće, a za prevoz svojih stanovnika koristi helikopter. Operater vazduhoplovne kompanije Tongjong rekao je da svi stanovnici ovog sela u okolnim gradovima mogu biti za manje od 10 minuta. 

Grad je takođe napravio tematski park u kojem se nalaze replike impresivnih spomenika poput Kineskog zida. Svaki od 2.000 stanovnika ovog sela ima više od 143.000 dolara u banci, a svaka porodica dobije automobil i vilu kada se doseli u Huaksi. 

Ipak, neki govore kako život u ovom selu i nije tako bajan kao što izgleda. Stanovnici Huaksija moraju da rade sedam dana u nedelji, najčešće u industrijskom sektoru. Stanovnicima je zabranjeno da komuniciraju s medijima i ne mogu napustiti selo, jer ako to urade gube sve bogatstvo. 

Kockanje i droga u Huaksiju su strogo zabranjeni, a klubovi i barovi ne postoje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online