Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
06:30
Vestionline, b92.net A

"Srbija je srce Balkanskog poluostrva"

"Šanglaj dejli" napisao je članak o Srbiji, osvrnuvši se na istoriju, baštinu i kulturu naše zemlje. Prenosimo vam ga u celosti.

Youtube/Bosko Dimitrijevic
Kapija Beograda

Srbija privlači svojom problematičnom istorijom i očaravajućom poezijom 

Srbija je srce Balkanskog poluostrva. Ali krajem osamdesetih i početkom devedesetih je bila pogođena serijom političkih previranja i ratovima, koji su doveli do raspada bivše federacije Jugoslavije. 

Ali posle bura i haosa, prevladao je mir. Kako je oružje utihnulo, a region se polako oporavlja, turisti i posetioci hrle nazad. 

To je “in” destinacija za mlade ljude širom sveta, koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi, ali i u nostalgičnim sećanjima prošlih dana. 

Današnja teritorija Srbije je bila pod rimskom vladavinom (kasnije i Vizantijom) oko 600 godina, od prvog veka pre nove ere. Mnogi rimski plemići i državnici su rođeni u ovoj zemlji, uključujući i 17 rimskih imperatora. 

Reka Dunav je zaslužna za širenje Rimskog carstva. Njene pritoke, kao što su Sava i Morava, dovele su do razvoja pograničnih tvrđava i gradova, čiji ostaci ukazuju na obim Rimskog carstva i rimske kulture. 

Jedno od tih arheoloških nalazišta, Feliks Romulijana, uključeno je 2007. godine na Uneskovu listu svetske baštine. Romulijanu je izgradio car Galerije kako bi obeležio mesto svog rođenja, a mesto je kompleks palata i hramova, koje su imale tri glavne namene – luksuzna vila za cara Galerija, spomenik njegovim delima i mesto u znak poštovanja divne ličnosti njegove majke. 

Nekolicina vrednih zlatnih rimskih novčića, pronađenih na tom mestu, pomogli su u određivanju preciznih detalja iz vremena kompleksa. Pilaster careva Dioklecijana, Maksimijana, Galerija, Licinija, Maksimina Tračanina i Konstantina, predstavljaju neke od najspektakularnijih otkrića ovog mesta, čineći ga popularnom turističkom stanicom na tragu rimskih imperatora. 

Pored rimskog nasleđa, tu je i vinčanska kultura iz ranijih slojeva srpske civilizacije. U šestom milenijumu pre nove ere, vinčanska kultura je bila poznata i kao “kolevka evropske kulture”. To je prvi put otkriveno na mestu gde se danas nalazi selo Vinča, pre 1.000 godina, samo nekoliko kilometara udaljeno od srpske prestonice, Beograda. Do sada je preko 150 vinčanskih naselja otkriveno na samoj obali Dunava. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online