Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 29.09.2016.
06:30
staribeograd A

Ovu priču o tragediji na Dunavu možda nikada niste čuli

Tog 9. septembra 1952. godine u Beogradu je osvanuo sunčan, jesenji dan. U toku je bila obnova Savskog mosta, pa se između Zemuna i Beograda putovalo brodom ili autobusima koji su išli do mosta, a dalje su putnici prelazili peške. Međutim, tog dana prelaz je bio zatvoren i za pešake, pa je jedini način da se pređe preko Save bio brodom. A onda su nad prestonicom počeli da se navlače crni oblaci.

pixabay.com
Ovu priču možda niste nikada čuli

Ono što se tog dana desilo na Dunavu pored Beograda ostalo je upamćeno kao najveća mirnodopska rečna nesreća u ovom delu sveta.

Tada je na liniji Beograd - Zemun potonuo brod Niš tokom iznenadnog nevremena koje je zahvatilo Beograd.  

Nastradalo je preko 100 osoba.Tačan broj nije utvrđen jer je zvanično prodato 106 karata, ali se pretpostavlja da je na brodu bilo možda i 150 ljudi.

Brod "Niš" bio je kapaciteta do 60 putnika, ali da je tih dana zbog popravke mosta prevozio veći broj putnika od dozvoljenog.

Istraga je, međutim, zaključila da je za nesreću kriva "viša sila" - vetar orkanske jačine koji je čupao drveće iz korena.

Prema saopštenju policije, "Niš" je krenuo iz Beograda u 13 časova i sedam minuta, do ušća je plovio normalno, a onda su ga zahvatili jaka kiša, grad i vetar koji je duvao brzinom većom od 100 kilometara na čas.

Mrtav mornar grlio katarku broda

Od siline vetra u 13 časova i 12 minuta brod se preturio i potonuo na dno reke na dubinu od 14 metara. Potraživši zaklon od kiše gro putnika je u tom trenutku bilo zarobljeno u utrobi broda - u brodskom salonu.

Iste večeri uz pomoć broda dizalice "Soča" počelo je vađenje potonulog „Niša“. Prema pisanju lista Borba od 11. septembra 1952. godine, gnjurac Bogoljub Perić prvi se spustio do kabine u kojoj je zatekao jeziv prizor - mrtvog mornara kako grli katarku broda i još 55 leševa.

Posle velikih teškoća, oko četiri ujutru "Soča" je izvadila potonuli brod koji se na dno spustio u položaju kao da plovi i gotovo potpuno neoštećen. Do pola osam ujutro izvađena je i poslednja žrtva.

Dunavski Titanik

Bila je to najveća tragedija u istoriji jugoslovenskog rečnog brodarstva. Tridesetak preživelih spaslo se samo zahvaljujući sreći. Dva sata kasnije, na mesto tragedije pristigli su i tadašnji državni zvaničnici - Aleksandar Ranković, Slobodan Penezić Krcun i Jovan Veselinov.

Vlada FNRJ proglasila je trodnevnu žalost i obećala pomoći deci koja su u ovoj nesreći ostala bez roditelja. Brod "Niš", zbog tragedije je nazvan "Dunavski Titanik".

Kapetan Ferdinand Nobilo nakratko je zadržan u pritvoru, ali je specijalna komisija formirana da ispita ovu nesreću zaključila da je brod potonuo zbog "više sile" i niko nije optužen za nesreću. 

U godinama koje su usledile, svakog 9. septembra na ušću Save u Dunav grupica preživelih okupljala se da bacanjem venaca u reku obeleži dan sećanja na tragediju "Dunavskog Titanika".

POVEZANE VESTI

Subota 01.10.2016. 20:41
Удари на ушћу______ Почетком септембра 1952. године Савски мост је био затворен за саобраћај због обнове, па се у Земун из Београда и натраг ишло бродом или аутобусима који су долазили до моста, а путници су га затим прелазили пешице. Међутим, тога дана мост је био затворен и за пешаке, па је путницима преостао једино бродски превоз. Речни саобраћај су тада обављали бродови „Загреб” и „Ниш”, капацитета до 60 путника, који су тих дана, због отежаног друмског саобраћаја, превозили знатно већи број путника од дозвољеног. – Видећи да се спрема невреме, а и да не би још више оптеретио већ препун брод путницима који су и даље пристизали, капетан „Ниша” Фердинанд Нобило одлучио је да крене за Земун пре одређеног времена, за шта је добио и одобрење надлежног службеника београдске Капетаније – каже Најхолд. – Међутим, да је мало сачекао, односно да се придржавао возног реда, видео би олују и вероватно не би ни испловио док она не прође. Нажалост, то није била и једина лоша околност. Непосредно пре тога парна машина у броду замењена је новим, знатно лакшим дизел-мотором, иако су искусни морнари још тада тврдили да ће лађа, уколико се не угради додатно оптерећење, бити знатно нестабилнија, поготову у случају већег броја путника. Нажалост, на ова упозорења нико од надлежних није реаговао.
Subota 01.10.2016. 20:44
Звона у тишини_____ Београђанин Љубиша Петровић, иако није знао да плива, успео је да се одржи на води све док нису стигли спасиоци у чамцу. Земунски занатлија Раде Рашљанин, иако је био одличан пливач, удавио се јер није успео да се у општој паници извуче из бродског салона. – У мноштву невероватних прича, једна је, можда, била и најчуднија – сећа се Најхолд. – Професорку земунске гимназије Емилију Катић спасао је један ученик да би га она непуну годину касније оборила на годину! Тај момак био је Благоје Цветковић, који је касније ипак успео да заврши гимназију, па чак и да постане инжењер да би се по пензионисању вратио у родно село Шумане код Лесковца.
Subota 01.10.2016. 20:40
број: 3161... 2012...Трагедија брода „Ниш”_____ Драма српског „Титаника”, како су овај брод називали ретки преживели бродоломници, започела је у 13 сати и 7 минута 9. септембра 1952. године, када је брод на редовној путничкој линији од Београда до Земуна испловио са Савског пристаништа, а завршила се десетак минута касније, код Великог ратног острва, на самом ушћу Дунавског рукавца, где га је олујни ветар преврнуо и гурнуо у речни муљ, 14 метара испод површине. Несрећу је преживело тридесетак путника, међу којима и три члана посаде, али се тачан број страдалих вероватно никада неће сазнати, баш као ни податак колико је у том тренутку било људи на броду чији је максимални капацитет био 60 особа. Познато је једино да је тог кобног дана „Ниш” превозио најмање два и по пута више путника. – Потонуће брода „Ниш” уистину је био сплет невероватних, несрећних околности, које су се поклопиле у свом најгорем, трагичном низу – сећа се Бранко Најхолд, хроничар Земуна и добар познавалац догађаја који је завио у црно делове града с обе стране реке. – Да тих дана није обнављан Савски мост, да на броду парна машина није замењена дизел мотором, да се капетан придржавао возног реда и сачекао са испловљавањем, да радници пре тога нису багерима продубљавали дно у рукавцу Дунава, да Београд баш тог дана није захватила незапамћена олуја, да се ветар није подигао баш у тренутку када је „Ниш” зашао у рукавац, да је било мање путника... Да је ишта од тога било другачије, несрећа се, вероватно, не би ни догодила.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online