Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.08.2016.
05:30
Vestionline, punkkufer.hr A

Ovo sigurno niste znali o parku u srcu Menhetna

Omiljeno, ili možda bolje reći kultno mesto za odmor koje zauzima 341 hektar površine u srcu Njujorka, svake godine u proseku poseti oko 40 miliona ljudi. Ovaj park, koji je otvoren još davne 1857. krije i mnoge zanimljive priče, pa evo samo nekih od njih.

pixabay.com
Omiljeno mesto svih Njujorčana, ali i posetilaca ovog grada: Central park

Park je verovatno izgrađen kako bi nekretnine u njegovoj blizini dobile na vrednosti

Iako je istina da su neki bogati Njujorčani hteli raskošan park, kako bi njihov grad dobio na lepoti i uređenju, verovatnije je da su vlasti dozvolu za gradnju parka dale s namerom da dođe do rasta cena zemljišta koja su se nalazila u neposrednoj blizini parka. Tačno, park je "podigao" grad, ali je vrlo verovatno primarno napravljen zbog profita.

Ideja o velikom gradskom parku došla je iz glave novinskog urednika

Iako postoji više teorija o tome ko je prvi predložio izgradnju parka, najverovatnije je da je to bio Vilijam Kulen Brajant, pesnik i urednik u novinama "New York Evening Post". On je još 1844. pozvao na izgradnju, rekavši kako park može da ima samo pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i grad.

pixabay.com
 

Konkurs za uređenje parka bio je veoma specifičan

Na konkurs za uređenje parka pristiglo je tridesetak prijava, a pobedu su odneli Lou Olmsted i Kalvert Vauks. Nadmetanje je bilo specifično i u konkursu je jasno stajalo šta se mora naći u parku: fontana, mesto za održavanje parada, paviljon za izložbe i još neke druge stvari. Dizajneri su uspešno zadovoljili uslove, pobedili na konkursu i izgradili park kakav danas poznajemo.

"Sheep Meadow" je nekada zaista imala i ovce

Najprepoznatljivija, dugačka i ogromna zelena livada u parku nosi naziv "Sheep Meadow" (Ovčja livada). Kreator parka, već spomenuti Olmsted u celu priču je uključio i ovcu, koja je sve do 1934. ovde svakodnevno, dvaput na dan, pasla travu.

pixabay.com
 

Kupovina parka bila je skuplja od kupovine Aljaske

Da, koliko god ovo nestvarno zvučalo, kupovina celog zemljišta na kojem leži park stajala je 7,4 miliona dolara. Poređenja radi, mnogo veća Aljaska od Rusije je 1867. kupljena za samo 7,2 miliona zelembaća.

Olmsted nije imao previše razumevanja za dečje igre

Mislimo na one u parku, naravno. Naime, park je zamislio za šetanje i opuštanje, a nikako za decu koja će po njemu trčati i skakati. U početku je verovao da decu ne bi trebalo ni puštati na travu parka. Danas je situacija, potpuno drugačija i park između ostalog služi kao mesto za zabavu i igranje dece. Nismo sigurni koliko bi se Olmsted složio s tim.

pixabay.com
 

Postoji dobar razlog zašto su putevi unutar parka zakrivljeni

Već smo napomenuli kako je park zamišljen za šetnju i odmor, pa su kreatori zakrivljenim putevima unutar parka želeli da spreče održavanje konjskih trka. U tome su i uspeli, ali u poslednje vreme problem zadaju biciklisti koji se međusobno utrkuju, pa tako često i povrede pešake. Tako da, iako su Olmsted i Vauks napravili zavoje kako bi sprečili brzinu, u svoje doba pojavu brzih biciklista i nisu baš mogli da predvide.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online