Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.06.2016.
00:30
D. Marković - Vestionline A

Kad se u Valensiji sudare prošlost i budućnost

Svako ko se makar i jednom odvažio da krene na neko neobično putovanje zna kako to uđe u krv. Posle toga, postavlja se samo pitanje - ima li novca, želja je tu sveprisutna i neuništiva. A ko jednom omiriše špansko tle i oseti energiju uzburkane krvi Pirinejskog poluostrva, ne prestaje da mašta o ponovnom putovanju na vreli evropski jug. Najjači utisak je kad posle španske turističke prestonice Barselone, koja obara sa nogu svojom raskoši i mnoštvom boja, pomisliš da teško da u Španiji može bolje, i onda ti se iznenada desi Valensija i ostavi te bez teksta.

pixabay.com
Remek delo Santijaga Kalatrave koje se nalazi na početku parka Turija

I dok Barselona ima svog Gaudija, arhitektu koji ju je odredio za sva vremena, i Valensija ima svog Kalatravu, čoveka koji je spojio budućnost sa prošlošću. Njegove futurističke zgrade kao kontrast mediteranskom duhu Valensije, stavile su ovaj grad na mapu kao mesto koje je nezaobilazno za svakog turistu. Objekti kao iz naučno fantastičnih filmova oduzimaju dah, udobno smešteni u isušeno korito reke Turije, jednog od najlepših parkova na svetu.

pixabay.com
Dok futuristički objekti teraju da se pitate gde ste, u daljini čuči grad

I dok priča o Turiji za svakog od nas koji smo imali priliku da je doživimo predstavlja spoj neverovatnih prizora koje majka priroda može da ponudi, istorija ovog parka prilično je mračna. Kao poprilično razuzdana reka, ona je kroz vekove nanosila ogromnu štetu meštanima kada god bi se desile velike padavine, da bi sve kulminiralo 1957, kada je u velikoj poplavi stradao veliki broj ljudi.

pixabay.com
Muzej nauke i umetnosti u neverovatnom prirodnom ambijentu

Vlasti su odlučile da promene tok reke i preusmere je van grada a u starom, isušenom koritu koje danas deli stari i novi grad, naprave neverovatan park. Kroz korito reke dugo 9 kilometara, koje preseca nekoliko mostova, prostire se neverovatan prirodni ambijent. Dok vas na početku dočekuju palme i futuristički Kalatravini objekti, svakim prolaskom ispod nadvožnjaka ulazite u drugačiji predeo. Smenjuju se četinari, cvetne bašte, močvarna jezerca, da bi na samom kraju "puklo" jezero po kome plivaju patke.

pixabay.com
U Bioparku se možete sresti sa lemurima u prolazu

Ako je pešačenje od 9 kilometara previše, uvek možete iznajmiti bicikl ili napraviti pauzu u brojnim kafićima duž ovog spektakularnog parka. A kad stignete na njegov kraj, čeka vas jedan od najlepših zooloških vrtova na svetu - Biopark. Životinje, smeštene u svoja prirodna okruženja, ali tako da nikome ne mogu da naude, pravi su doživljaj. Lemuri koji vam trče oko nogu, impresivne gorile koje se sunčaju na steni, žirafe koje možete da pomazite po glavi.

pixabay.com
Životinje su smeštene tako da izgleda kao da su u prirodnom staništu

Kad se umorite od šetnje Turijom i druženjem sa životinjama, možete i do velike gradske plaže. Iako se nalazi u blizini luke, sve je uređeno da se plaža i pristanište ne dodiruju i da svako može da uživa. Plaža beskonačno duga i široka preko sto metara idealna je za one koji vole uživanje na suncu i pesku. Ako ipak neko poželi intimniju atmosferu, u neposrednoj blizini je i mali bajkoviti gradić Alboraja sa svojim intimnim plažama. Podseća na Veneciju, ali svojim neobičnim koloritom daje originalan šmek.

pixabay.com
 

A uveče?

Na drugu stranu Turije, u stari grad. Mediteranska arhitekura, katedrale, španska korida i za ljubitelje fudbala čuvena Mestalja. Kada vas lutanje kaldrmom umori, obavezan je odmor u čuvenoj radnji sa čokolodam, gde se mora probati njihov specijalitet - ćuros.

pixabay.com
Ulicama starog grada možete otići u neko drugo vreme

I onda sutra, Jovo nanovo. Po mirise, ukuse i prizore koje ostavljaju bez daha i koji i posle mnogo godina nijednog trenutka ne blede.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online