Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2016.
05:30
Vestionline A

Da li verujete da je to moguće: Obišao 12 zemalja za 24 sata i postao svetski rekorder

Britanac Adam Lejton uspeo je da za samo 24 sata obiđe čak 12 zemalja, čime je postigao novi svetski rekord, prenosi "Dejli Mejl". On je krenuo u sedam ujutru iz Perla u Nemačkoj ka Luksemburgu, a zatim prošao kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a putovanje završio u Austriji. Poslednja dva kilometra putnik je morao da trči, kako bi na vreme prešao granicu Austrije i bio upisan u Ginisovu knjigu. Zahvaljujući ovom poduhvatu, prikupio je 1.000 funti u dobrotvorne svrhe.

pixabay.com
 

Lejton je na ideju došao kada je čuo za priču o tri muškarca koji su u februaru prošle godine oborili svetski rekord obišavši najviše država u jednom danu. Međutim, tek je u januaru odlučio da se otisne u ovu avanturu i počeo je da pravi planove. 

- Kad sam shvatio da je Malme od Kopenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord. Želeo sam da na put krenem 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi menja 10. juna, morao sam da krenem ranije - rekao je on. 

Lejton je strateški odabrao Perl kako bi krenuo, budući da se nalazi nedaleko od Šengena u Luksemburgu. 

 

A photo posted by Adam Leyton (@acrleyton) on May 24, 2016 at 11:19pm PDT



Za samo 74 minuta obišao je čak četiri zemlje: Nemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a zatim odleteo u Amsterdam, gde je preseo na avion za Kopenhagen. Iz danske prestonice je vozom prešao most Orezund, koji povezuje Kopenhagen i Malme u Švedskoj, a potom se vratio u Dansku i avionom otišao u Varšavu. U Poljsku je stigao nešto posle 20 časova. Uspeo je da ugrabi samo dva sata sna tokom ovog putovanja, putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave. 

Zatim je oko 5.45 ujutru autobusom otišao ka mađarskoj granici, gde je stigao u 6.38. To mu je ostavilo samo 23 minuta da pređe dva kilometra do austrijske granice, budući da propisi nalažu da može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pešice. 

 

A photo posted by Adam Leyton (@acrleyton) on May 25, 2016 at 8:46pm PDT



Poslednja etapa tako je postala test izdržljivosti i uspeo je da pretrči tu razdaljinu i to sedam minuta pre nego što je otkucalo sedam časova. 

Novac koji je prikupio predaće humanitarnoj organizaciji Sands koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo posle rođenja. 

Inače, trojica Norvežana obišla su 2014. 19 zemalja u jednom danu, ali su putovali automobilom, što ih stavlja u sasvim drugu kategoriju rekordera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online