Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.10.2015.
00:30
telegraph. co.uk A

Ovo je najbolji razlog da se ove jeseni zaputite u Holandiju

Ako vam je potreban dobar izgovor da otputujete u Holandiju, na pravom ste mestu – povodom 125. godišnjice smrti Vinsenta Van Goga, u zemlji će tokom sledeća tri meseca biti organizovane brojne izložne posvećene velikom umetniku.

wikimedia.org
Autoportret Vinseta Van Goga

Muzej Van Goga u Amsterdamu

Oko 250 slika – četvrtina ukupnog broja sačuvanih dela čuvenog postimpresioniste – i brojna pisma koja su pripadala Van Gogu svoje mesto našli su u ovom muzeju, kojima su se u okviru trenutne postavke pridružila značajna dela njegovih kolega savremenika, poput Gogena ili Munka.

Poseta muzeju u ovom trenutku bila bi idealna prilika da uporedite dela velikih umetnika čiji razvoj sadrži brojne paralele, i koji su se – svako na svoj način – borili sa dubokim osećanjem egzistencijalnog straha. Izložba će biti otvorena do 17. januara 2016. godine.

Muzej je otvoren svakog radnog dana od 9 - 17 časova (petkom do 22 časa), a cena ulaznice za odrasle iznosi 17 evra.

Muzej Kroler-Muler u nacionalnom parku De Hoge Veluve

Smešten oko 100 kilometara istočno od prestonice Holandije, muzej Kroler-Muler daleko je manje poznat od svog “suparnika” u Amsterdamu.

Nepravedno, mnogi će reći, s obzirom na to da sadrži drugu po redu najveću kolekciju Van Gogovih dela na svetu (oko 80 dela), koja je državi poklonjena 1938. godine, zajedno sa ključnim delima Pikasa, Gogena i impresionista.

U dvorištu od 200.000 kvadratnih metara nalazi se oko 150 skulptura, uključujući dela Rodena, Barbare Hepvort i Henrija Mura, tako da se zaista isplati posetiti ovo mesto.

Muzej je otvoren od utorka do nedelje, od 10-17 časova, cena karte za odrasle iznosi 17,5 evra.

Umetnikova kuća u Zundertu, Holandija

Van Gog rođen je 1853. godine u predivnom selu Zundert u blizini južne granice sa Belgijom. Ovo mesto posećuju gotovo isključivo najveći poštovaoci lika i dela velikog slikara, s obzirom na to da u kući nije izložena nijedna Van Gogova slika i da većina izloženih predmeta nije autentična – da biste zamislili život velikog umetnika 50-ih i 60-ih godina 19. veka, morate se oslanjati na audiovizualno iskustvo.

Kuća otvara vrata posetiocima sredom, četvrtkom i petkom od 10-17 časova, kao i subotom i nedeljom, od podneva do 17 sati. Ulaznica za odrasle osobe iznosi 6 evra.

Muzej Noordbrabants

Udaljen 65 kilometara od Zunderta, muzej Noordbrabants upravo (10. oktobra) je otvorio izložbu dela nastalih u Van Gogovom rodnom mestu i provinciji Brabant. Izloženo je 15 dela, uključujući rani slikarev autoportret i predivni primerak mrtve prirode iz 1884. godine. Još jedna izložba, ovde otvorena, bavi se umetnikovim usponom do slave.

Muzej je otvoren svim danima osim ponedeljkom, od 11 do 17 časova. Cena karte za odrasle osobe iznosi 12 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online