Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.10.2015.
04:30
punkufer.hr A

Saveti za preživljavanje dugačkih putovanja

Putovanje koje kratko traje po pravilu preživimo bez mnogo muke. Ali šta je s onim dužim, od nekoliko sati kad već utrnete u od sedenja? Uz ovih nekoliko trikova, verujemo da će vam vožnja u automobilu, autobusu, vozu ili dugački letovi od sad biti mnogo kraći!

pixabay.com
Olakšajte sebi celodnevno sedenje u prevoznom sredstvu dobrom pripremom

Pazite šta jedete

Ako putujete avionom dobro pripazite šta jedete. Istraživanja su pokazala da hrana bogata ugljenim hidratima, poput špageta i integralnog hleba ublažava posledice džet lega. Ovo je objašnjeno tako da visok nivo insulina olakšava prelaz s jednog rasporeda hranjenja i spavanja na drugi.

Spakujte hranu pre puta

Biti gladan je sve samo ne ugodan osećaj, tako da, pre nego što krenete na dugačko putovanje, uzmite nešto za staviti pod zub. Iako u avionu često dobijete obrok dok ga dočekate možete da kupite grickalice, ali ćete ih suludo preplatiti, zato pre puta uzmite hranu bogatu proteinima poput badema, putera od kikirikija, sira ili jogurta.

Ne prejedajte se

Ne budite pohlepni. Pojedite tek jedan obrok pre putovanja i dobro isplanirajte šta ćete na putu da jedete.

Pijte vodu

Iako količina vode koju treba uneti u organizam nije propisana, nutricionisti savetuju da tokom putovanja, a pogotovo leta pijete više vode nego inače. Tako da, pustite viski i navalite na vodu, nemojte da vas stigne žeđ!

Bez kafe, molim

Izbegavajte čarobnu šoljicu crne kafe, jer je ona diuretik što laički znači da pridonosi dehidraciji organizma. Umesto kafe konzumirajte zeleni čaj.

Ma čemu alkohol…

Imajte na umu da uprkos tome što vas alkohol na početku može dići, kasnije ćete se osećati dehidrirano i mamurno. A da ne govorimo da može da vam se  dogodi i da popijete koju čašicu previše pa zaboravite da niste sami na putovanju...

Vežbajte

Podignite stopala s poda i pomerajte ih u krug u vazduhu. Podižite prste, a pete ostavite na podu ili obrnuto. Istežite se i na neke druge načine, tako ćete biti i zdravi i skratićete vreme putovanja.

Pre puta napunite uređaje

Jednom kad zaplovite oblacima, putevima ili šinama verovatno ćete hteti da slušate muziku, pogledate neki film ili nešto treće, za šta vam trebaju vaši dragi uređaji. Zato, nemojte da zaboravite da ih napunite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online