Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
20:50
Tanjug A

A gde ćete vi proslaviti 1. maj?

Međunarodni praznik rada - 1. maj, većina Beograđana provešće neradno, na nekom od popularnih izletišta u okolini grada, a na raspolaganju će im biti i razgledanje nedavno obnovljenog Avalskog tornja.

Novu beogradsku atrakciju, toranj na Avali, svakodnevno poseti oko 500 ljudi iz cele Srbije, rekli su Tanjugu u Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) koja organizuje razgledanje najviše građevina na Balkanu.

"Toranj je otvoren za razgledanje svakoga dana, osim ponedeljkom, od 10 do 16.30 časova, a vikendom do 18 sati. Za odlazak na vidikovac, ulaznice koštaju 50 dinara, a deca do 12 godina, osobe sa invaliditetom i penzioneri ne plaćaju ulaz", rekla je direktorka TOB-a Jasna Dimitrijević.

Beograđanima za 1. maj se preporučuje i poseta veštačkom jezeru Trešnja koje je okruženo šumom sa bogatim lovištem, do kojeg se stiže preko Avale.

Osim Avale, popularno izletište je planina Kosmaj, koja se nalazi na oko 50 kilometara od centra Beograda i u čijem podnožju se nalaze manastiri Pavlovac, Kastaljan i Tresije.

Za turiste koji posete Beograd u vreme prvomajskih praznika, TOB nudi redovne programe razgledanja grada iz otvorenog autobusa, uz vodiča na srpskom i engleskom jeziku.

 

 

"Polazak autobusa je svakoga dana u 11 i 13 sati sa Trga Nikola Pašića", rekla je Dimitrijevićeva i dodala da plovidba Savom i Dunavom uz muziku i riblje specijalitete, pogled na Beograd i Zemun sa reka, obilazak Ratnog ostrva, takođe, mogu biti interesantni za turiste izletnike.

Na oko 15 kilometara ispod Kosmaja, u blizini Mladenovca je Markovačko jezero, na čijoj obali su smešteni brojni ugositeljski objekti, i predstavlja raj za sportske ribolovce i ljubitelje odmora u prirodi.

Za ribolovce, aktuelno je i jezero Duboki potok, u opštini Barajevo, a čitava Barajevska oblast poznata je po velikom šumskom kompleksu Lipovačkih šuma, takođe, pogodnom za odmor i rekreaciju.

Osim organizovanih programa, Beograđani tradicionalno "prvomajski uranak" provode na Košutnjaku, kod Hajdučke česme, kao i na Zemunskom i Savskom keju i Kalemegdanu.

Jedno od najpopularnijih mesta među mlađim Beograđanima je Ada Ciganlija, gde se šatori i roštilji postavljaju već oko ponoći uoči Prvog maja. Uz muziku, zabava traje dugo, a na sportskim terenima oko Savskog jezera igre ne prestaju.

Prvi maj se u Srbiji obeležava od daleke 1893. godine, a najpopularniji je bio za vreme komunističke vlasti pa se stariji sugrađani sećaju vremena u kojima je taj dan bio jedan od centralnih državnih praznika.

 

I danas se za prvomajske praznike spajaju neradni dani, pa oni sa dubljim džepom, bez obzira na ekonomsku krizu, putuju u inostranstvo, a ima i onih koji će slobodne dane iskoristiti za viđanje sa rodbinom.

 

Lepo vreme i najavljena temperatura od 27 stepeni, biće idealni za uranak i boravak u prirodi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online