Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.01.2015.
00:30
savrsena.com A

"Smoreni" ste nakon povratka s putovanja? Evo kako to da prebrodite

Po povratku kući, nakon što ste proveli nekoliko nedelja ili pak više godina u inostranstvu otvara mnogo razloga za slavlje. Imate drugačiji smisao za humor, pokupili ste razne nove “cake” i promenili ste se. Možete jesti hranu iz dve ili više različitih kultura, odjednom vam nisu strani slatko-kiseli ukusi i puter od kikirikija.

all-hd-wallpapers.com
Po povratku kući doživljavate "kulturni šok", jer treba vremena vratiti se na staro, na staru kulturu i usporiti i vratiti se korak unazad
 

Međutim, povratak kući može biti vrlo nezgodan i može delovati frustrirajuće na vas, jer treba vremena vratiti se na staro, na staru kulturu i jednostavno usporiti i često se vratiti korak unazad (barem tako deluje). Drugim rečima, u pitanju je kulturni šok – evo kako ga najlakše prevazići.

1. Problem: propustili ste mnogo toga - Po povratku iz inostranstva, ako ste duže boravili tamo, čini se da se sve promenilo i kao da ste propustili nešto. Zapravo vaši prijatelji su živeli uporedo sa vašim novim životom i dešavale su im se, takođe neke druge stvari, a vi niste bili tu. Iz tog razloga se osećate kao da ne pripadate tu i kao da svi oni više govore o tome šta se sve na domaćem terenu dešavalo, kao da nisu zainteresovani za vaše doživljaje.  

Rešenje: pričajte sa ljudima 1 na 1 – najbolje bi bilo da pričate sa ljudima do kojih vam je stalo tako što ćete ih videti u realnom vremenu, umesto što ćete prvo gledati po Fejsbuku na koja su mesta izlazili i slično. Čak, ne bi bilo loše i da organizujete večeru na kojoj ćete pričati o svom putovanju uz nova jela iz tih krajeva, fotografije i suvenire. Svakako je bolje da osete drugu kulturu umesto što će samo slušati o njoj.

2. Problem: propustili ste neke promene - niste u toku sa novim dešavanjima i trendovima, dok ste bili “tamo” pojavili su se novi filmovi, žargonski izrazi, poznata mesta gde se pije kafa. Osećate ponovo kao da ne znate da se ponašate u “starom-novom” društvu.  

Rešenje: ubrzajte – Dakle, potpuno ste izgubili korak sa trenutnim aktuelnostima koje su to postale dok niste bili tu. Nikakav problem, pozovite prijatelje, okupite se i gledajte sve filmove koje ste propustili i zabavite se kao što priliči. Dodatno se angažujte i pretražite društvene mreže kako bi bili u toku i sa drugim aktuelnostima.

3. Problem: stalno se prisećate mesta u kome ste boravili – možda zvuči razmaženo, ali nekada odvajanje od mesta gde ste živeli može imati sličnosti i podsećati na stanje posle burnog raskida. Stalno se prisećate onoga što ste tamo voleli, nedostaje vam vino, ulice, mesta koja ste često obilazili, pa čak i komšija kojeg nikada niste podnosili.

Rešenje: nađite izlaz iz nostalgije – kao kada posle raskida merite dobre i loše strane, pa na kraju shvatite da ste uradili ispravnu stvar, isti princip važi i za izlazak iz krize vezan za promenu mesta boravka i prilagođavanje na novi način života u drugoj sredini. To je apsolutno prirodno i psihološki opravdano stanje, te vam je jasno da niste jedini, povežite se sa ljudima koji prolaze kroz slično osećanje i nađite hobi, bilo šta što će vas okupirati i učini vam život interesantnijim, pa makar i na drugom kraju planete.

4. Problem: previše opcija – dok ste bili na putu stekli ste određena iskustva i sada kada sledi povratak u domovinu i konačno povratak na stari ritam života što iziskuje neka druga osećanja, najčešće će ljudi to okarakterisati kao poražavajuće i dosadno. Odjednom vam je teško da odlučite bilo šta i ne snalazite se tako dobro i nemate samopouzdanja kao kada ste bili u drugoj zemlji.

Rešenje: kanališite svoju putničku stranu ličnosti – Dok život kod kuće može da izgleda manje uzbudljivo, možda je to zato što mu prilazite sa manje hrabrosti nego što je slučaj bio dok ste bili na putu . Razmislite o integrisanju vaše ličnosti sa putovanja u vaš svakodnevni život . Suočite se sa problemima i kada stvari krenu naopako , vi nemojte biti frustrirani i preokupirani besmislenim odlukama. Na kraju shvatite, da život na putu i život kući su jedan isti život: u pitanju je mešavina iskustava i doživaljaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online