Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.12.2014.
00:30
24sata.rs, time.com A

Jednostavnim trikom do jeftinije avio karte

Većina putnika provodi sate na sajtovima da bi "ulovili" jeftiniju avio-kartu, ali malo njih zna da njena cena može da zavisi i od lokacije, tj. od zemlje iz koje kupujete kartu!

Beta/AP/P. M. M.
Malo više srtpljenja i "surfovanja" po internetu netu i naćićete najpovoljniju avio kartu (Foto: Ilustracija)
 

Ovu informaciju je objavio sajt maphappy.org, a mi smo pokušali da na sajtovima za rezervaciju avio-karata to testiramo. Podešavali smo da dolazimo sa različitih lokacija i tražili karte za jedan te isti let, a rezultati do kojih smo došli su zapanjujući - ako kao kupac karte posećujete sajt iz Milana, let vas košta 50 evra, a ako ste kupac iz Beograda, mesto na istom letu košta vas čak 150.

Upoređivali smo cene karata na servisima za rezervacije Google ITA (Matrix), Kayak i Skyscanner. Radi se o karti od Milana do Rima u jednom pravcu, koja je u svim primerima čekirana za 4. februar.

"Google ITA"  je pretraživač koji omogućava pretragu najpovoljnijih avio karata. Gugl je 2010. kupio firmu "ITA softver", specijalizovanu za razvoj softvera namenjenih informisanju o letovima. Preko ovog pretraživača ne možete direktno kupiti kartu koju izaberete, ali vam je u posebnom prozoru koji se otvori, objašnjeno kako da sa šiframa koje dobijete, ostvarite baš tu cenu.

"Skyscanner" i "Kayak" su takođe pretraživači najpovoljnijih karata, ali vas pošto izaberete svoju opciju direktno preusmeravaju na sajt aviokompanije, i na njemu ćete kartu kupiti za onoliko para koliko ste videli da košta u pretraživaču.

"Kayak" vam sve varijante računa iz svoje američke baze, "Skyscanner" pokazuje slične rezultate. Iako on uglavnom nudi najpovoljnije karte, nismo se tu zaustavili.

Samo na "Google ITA" (Matrix) možete da podesite iz koje zemlje kupujete kartu. Na primeru Milano - Rim, jedan pravac, 4. februar smo došli do sledećih cena.

Google ITA (Matrix)

Milano - Rim

Podešena lokacija sa koje se kupuje- Milano

Blue Panorama Airlines, let u 7:40h - 31 evro

Alitalia, let u 6:50h - 50 evra

Milano - Rim

Podešena lokacija sa koje se kupuje- Beograd

Blue Panorama Airlines, let u 7:40h – 3.731 dinara (30 evra po srednjem kursu)

Alitalia, let u 6:50h - 18.252 (150 evra)

Dakle ako želite da letite Alitaliom- razlika je 100 evra.

Kada kupujete istu kartu direktno preko sajta aviokompanije, situacija je sledeća:

Alitalia 110 evra

Blue panorama (Blu express) 25,45 evra

Swiss 106 evra

I sami ćete primetiti da razlike postoje. U nekim varijantama ćete uštedeti par evra, ali u drugim na desetine.

A kada kupujete kartu na istom letu (Milano-Rim, 4. decembar) preko sajtova na kojima ne možete da ručno podesite svoju lokaciju, dobijate sledeće rezultate:

"Kayak"

Blue panorama, let u 7:40 - 31 evro

Alitalia, let u 6:50 - 182 evra

"Scyscanner"

Blu express , let u 7:40 - 25 evra

Alitalia, let u 6:50- 47 evra

Kada smo pokušali da proverimo let iz Beograda za Berlin, takođe 4. februara, u svim varijantama cena karte je bila manje više ista i varirala je oko evro do dva.

To znači da uštede po svoj prilici možete ostvariti samo za letove van Srbije, ali i to može biti izuzetno zgodno kada treba da presedate da biste došli do željene destinacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online