Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.07.2014.
08:00
B92 A

Najlepše gradske plaže u Evropi

Nema samo Beograd svoje "more" - Adu Ciganliju. Koncept "gradska plaža" prigrlile su mnoge evropske prestonice kako bi svojim građanima omogućile što lakši boravak u gradu tokom vrućih letnjih meseci. Vremenom su one najlepše postale prave turističke atrakcije, pa su dospele na listu mesta koja treba videti, pored evropskih muzeja, palata ili klubova. Ovo su neke od najlepših.

Majka svih gradskih plaža

Ko ne može na Azurnu obalu, odmara na obali Sene u Parizu
 

Ideja gradskih plaža se čitavom Evropom proširila iz Pariza, kada je 2002. godine na obali Sene po prvi put otvorena "Paris Plages". To je bio poklon grada svima onima koji tog leta nisu mogli da otputuju, pa su tako osećaj godišnjeg odmoru dobili odmah ispred vrata svojih domova. Od tada se svake godine od sredine jula do sredine avgsuta ulice uz obalu Sene zatvaraju za automobile i pretvaraju u pešačku oazu.

Plaže na Strandpauliju

"Čil" uz pogled na Labu i rečne grdosije
 

Kontejnerski brodovi i lučke dizalice - to se u stvarnosti baš i ne povezuje s prijatnim danom na plaži. Ali nigde drugde luka ne pripada toliko fluidu jednog grada, kao što je to u Hamburgu. "Strandpauli" ima svoj vlastiti stil: zavaliti se u ležaljke od pruća s koktelom u ruci, uživati u pogledu na Labu i opustiti se.

Raznolikost na amsterdamskoj južnoj plaži

Amsterdamska plutajuća plaža
 

Gradska plaža holandske luke uočljiva je zbog svoje raznolikosti: drvene terase na vodi, plutajući paviljon, i pešćana plaža za zabavu prostiru se između kongresnog centra RAI i parka Beatrks. Amsterdamska "plaža" posebno je omiljena kada su u pitanju veća društvena slavlja, ali takođe privlači i mnoge šetače na uživanje.

Plivanje na reci Špre (na srpskom se kaže i Špreja ili Špreva)

Berlin u ponudi ima nekoliko gradskih plaža, ali samo jedna obećava poseban doživljaj kupanja: u "brodu za kupanje" može se ploviti putem s kojeg puca pogled na televizijski toranj. Nekadašnji tegljač pretvoren je u plutajući bazen, koji sada plovi rekom Špre. Zimi se brod za kupanje uz pomoć posebne krovne konstrukcije pretvara u finsku saunu.

Oaza u gradu

Na bečkoj plaži devojke se sunčaju, a momci gledaju fudbal
 

Šta to bar na plaži ima zajedničkog sa navodnim pronalazačem razglednice? Bar na plaži "Herman" u Beču deli ime s Emanuelom Hermanom, a povodom njegovog 102. rođendana iz bara na plaži mogle su se besplatno slati razglednice. A za sve zaljubljenike u fitnes - gradska plaža nedeljom nudi besplatne časove joge na dunavskom kanalu.

Neka bude plaža

Plaža u Briselu nudi "more aktivnosti"
 

Opustiti se na suncu ili ipak odveslati jednu rundu? Na gradskoj plaži "Bruxelles Les Bains" ne samo da se možete opustiti, već se može i upražnjavati sport. Velika je raznovrsnost aktivnosti, može se odabrati između fudbala, penjanja i plesa. Preko dana postoje i radionice i čarobni šou program za decu, a uveče se nude koncerti i zabava za odrasle.

Opuštanje na 689. kilometru Rajne

Skoro 700 kilometara udaljen od izvora Rajne smestio se kelnski "km 689 – Cologne Beach Club". S desne strane Rajne puca pogled na kelnsku katedralu. 3.500 kvadratnih metara plaže sa 1.100 tona peska, mesto su za hiljade turista koji mogu da se udobno smeste na krevete za "čilaut", ležaljkama i visećim mrežama za ležanje.

Jednim skokom do Kopakabane

Kelnska plaža sa pogledom na predivnu katedralu
 

Da, još se nalazimo u Evropi. Kopenhagensko lučko kupalište Fisketorvet zove se još i "Kopakabana". Iako to kupališe nema baš mnogo sličnosti s poznatim delom Rio de Žaneira, poseta toj plaži ipak se isplati. U srcu grada može se osvežiti u šest metara dubokom bazenu ili pak uživati u suncu na drvenim mostićima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online