Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.07.2014.
08:00
blic.rs A

Kome da se žalite ako vam presedne letovanje

Zašto plaža nije peščana? Ako kasnije ustanemo, na švedskom stolu ne ostane gotovo ništa za doručak. Soba je premala, kreveti neodgovarajući.

Putnici se najčešće žale na loš kvalitet smeštaja i na manji broj noćenja od onog koje su uplatili (Foto: Arhiva)
 

Ovako glase neke od brojnih prijava nezadovoljnih putnika koje stižu u turističku inspekciju. Od banalnih žalbi da u sobi ima komaraca ili da nema mini-bara, ima mnogo i ozbiljnih prijava od kojih građanima letovanje zaista može da presedne. Najčešće među njima odnose se na loš kvalitet smeštaja i na manji broj noćenja od onog koje su putnici uplatili.


- Na ranom bukingu uplatili smo aranžman od 4. do 15. jula, odnosno 11 noći i 12 dana. Po dolasku na aerodrom usledio je šok! Obavešteni smo da nam aranžman zapravo obuhvata 10 noći i 11 dana, a u hotelu saznajemo da ni taj 14. jul nije plaćen u celosti, odnosno da moramo izvršiti doplatu na recepciji ako mislimo da jedemo - požalio se redakciji “Blica” jedan od nezadovoljnih putnika.

5 saveta za putnike

1. Pročitajte ugovor o putovanju pre nego što ga potpišete
2. Proverite da li je agencija preko koje putujete članica „Jute“ (yuta.rs) i ako nije, da li je bilo slučajeva prevare putnika
3. U apartmanu ili hotelu nikada ne držite sav novac na istom mestu, niti na otvorenom
4. Ako uočite nepravilnosti
u sobi, odmah ih prijavite vlasniku i predstavniku turističke
agencije
5. Ukoliko dođe do krađe u sobi, tražite da predstavnik turističke agencije napravi zapisnik o tome i da vam preda
kopiju

Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije “Juta”, kaže da je manji broj noćenja jedna od najčešćih primedaba putnika, ali i da nije uvek opravdana.


- Nesporazumi nastaju zbog toga što se hotelski dan računa drugačije od kalendarskog dana. Kalendarski dan traje 24 sata, a hotelski dan počinje u 14 sati po podne, kada se pristigli putnici puštaju u sobe, do 12 sati sutradan, kada se sobe moraju napustiti poslednjeg dana letovanja. Na primer, poslednjeg dana letovanja vi ostajete u sobi samo do 12 sati, ali je agencija taj dan morala da plati kao jedno noćenje zbog čega se vaš boravak poslednjeg dana može računati kao još jedno noćenje iako tog dana niste prespavali u sobi - objašnjava Seničić.


Međutim, u situaciji kada agencija dovede u zabludu putnika tvrdeći mu da će zaista imati 11 noćenja u sobi a ispostavi se da će imati samo 10, putnik ima prava da se žali i traži povraćaj novca za dan za koji je oštećen.


- Zato je najvažnije da putnici pročitaju ugovor o putovanju pre nego što ga potpišu. Povraćaj novca može se dobiti samo u slučaju kada putnik nije dobio ono za šta se agencija ugovorom obavezala da će mu pružiti - ističe Seničić.


Za prvih šest meseci podneto je 145 prijava na rad turističkih agencija, kažu za “Blic” u Ministarstvu trgovine i turizma. Inspekcija je utvrdila da je 51 prijava osnovana jer nisu izvršene sve ugovorene usluge i u 22 slučaja postigla je da su agencije oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama vrednosti 345.484 dinara. U slučajevima gde putnici nisu bili obeštećeni, inspektori su podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

Putnikov postupak reklamacije

  • Putnik svoja prava prvo može da ostvari podnošenjem prigovora (reklamacije) agenciji u roku od 30 dana od dana utvrđivanja nedostataka:
  • U slučaju opravdanog prigovora putnika, agencija je dužna da vrati razliku između ugovorene cene i cene snižene srazmerno neizvršenju usluge, u roku ne dužem od 15 dana od dana podnošenja prigovora;
  • Kada nije došlo do direktnog dogovora putnika i agencije ili putniku nije u roku vraćen novac, nezadovoljni putnik može da podnese prijavu turističkoj inspekciji;
  • Putnik odmah po dolasku sa puta prijavu može da podnese i „Juti“ na mejl yuta@rs ili na telefon 011/322-8686.
  • Ako je agencija članica „Jute“, „Juta“ pokreće arbitražni postupak i, u zavisnosti od ishoda, putniku može obezbediti povraćaj novca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online