Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.07.2014.
20:00
danas.hr A

Radni turizam kao novi svetski trend

U SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji to je već odavno popularan trend, ali postaje sve popularniji i među Evropljanima, a posebno Nemcima: oni se tokom svog godišnjeg odmora ne žele samo izležavati na plaži, nego raditi i nešto korisno.

Sve je više onih koji bi da osete čari lokalne sredine
 

Ime je prilično novo, ideja je stara već nekoliko decenija. Razne organizacije već odavno nude različite oblike "radnih kampova" u kojima volonteri mogu sudelovati u projektima širom sveta i tako provesti svoje praznike.

Novi oblik turizma
U poslednjih nekoliko godina su to, međutim, turoperatori otkrili kao novi "paket" u svojoj ponudi. Bilo da se radi o nekoliko dana dobrovoljnog (i neplaćenog) rada ili višenedeljnim "radnim kampovima" - različite agencije nude odmor u kojem su zagarantovana iskustva koja se ne mogu skupiti u hotelskim kompleksima. Ponuda seže od brige za životinje, preko rada u poljoprivredi do angažmana u sirotištima i često uključuje smještaj u nekoj lokalnoj obitelji i mogućnost učenja jezika. Mnogi njemački turoperatori nude kombinaciju odmora i volonterskog angažmana.

"Svest za takav oblik turizma raste", potvrđuje Kazi Esner iz TUI-a za Deutsche Welle.

"All-inclusive" posebne vrste
"Volonturizam" je posebno omiljen među mladim ljudima pa nemačka turistička agencija specijalizovana za studente STA Travel ima posebno široku ponudu baziranu na ovom trendu. Pritom se paket-aranžmani različitih ponuđača uveliko razlikuju.

U nekima se za smeštaj i hranu turisti-volonteri moraju sami pobrinuti, ali postoje i "all-inclusive"-paketi u kojima se organizator brine za sve.

"Oni obično uključuju smeštaj, lokalni, sudelovanje u nekom volonterskom projektu, hranu i put", objašnjava Birgit Drejer, stručnjak iz Evropskog putničkog osiguranja ERV.

Upoznavanje 'iz prve ruke'
Ovakav način provođenja odmora iziskuje i zahtevnije pripreme nego odlazak na neku uobičajenu turističku destinaciju. Vrlo često se radi o projektima na drugim kontinentima pa treba sklopiti posebna zdravstvena osiguranja, dobiti posebne vakcinei isplanirati duži period za vađenje viza. Ali oni koji su spremni preskočiti sve te prepreke bivaju nagrađeni osećajem da su proveli svoj odmor korisno i s utiscima o zemlji u koju su boravili "iz prve ruke".

Oni ne žive u često izolovanim hotelskim "getoima", već dolaze u direktan kontakt s lokalnim stanovništvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online