Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.06.2014.
20:00
D. N. Petrović - Vesti A

Nemanjina pećina magnet za turiste

Legenda kaže da su mladog i buntovnog Stefana Nemanju braća Tihomir, Miroslav i Stracimir zatočila u Starom Rasu, da su ga danima držali u hladnoj pećini iz koje je u daljini video samo jedno brdo na kome je kasnije sagradio manastir Đurđeve stupove.

U ovoj pećini krio se Stefan Nemanja i molio Svetom Đorđu
 

Moleći se za izbavljenje, Stefan Nemanja se uvek "obraćao" Svetom Đorđu kome je, kad je oslobođen, odmah, u znak zahvalnosti što mu je spasao život, sazidao manastir koji je kasnije, kad je završen, u narodu nazvan Đurđevim stupovima.


Čuvena "Nemanjina pećina" i danas dominira u stenama iznad Starog Rasa i sa Gradinom i Trgovištem deo je kompleksa na kome je, kako tvrdi zvanična istorija, a samo retki osporavaju, začeta prva srpska država.

Čuo ceo svet

- Za Sopoćane, Stari Ras, Petrovu crkvu i Đurđeve stupove zna ceo svet. Imali smo Japance, Filipince i Korejce koji su želeli da bar na trenutak borave tamo gde je Nemanja proveo godine, otišli su oduševljeni, neki su nam pisali i obećali da će ponovo doći - ističe Mladenović.

Sve donedavno je pećina bila nedostupna. Do nje su dolazili samo najuporniji Novopazarci, monasi i retki turisti, a mesto gde je bio čuveni Nemanjin trgovački grad nalazile su se dve-tri oronule barake i korov. Međutim, angažovanjem, najpre arheologa i konzervatora, a potom Ugostiteljskog preduzeća Lipa i Turističke organizacije u Novom Pazaru, "Nemanjina pećina" je uređena, do nje je izgrađena i pešačka staza, pa je ovaj deo zapostavljene srpske istorije dostupan većem broju turista iz zemlje i inostranstva.


U podnožju Gradine i Nemanjine pećine, na mestu gde se Sebečevska reka uliva u Rašku, nikao je i lep turistički kompleks na čijem parkingu se, posebno subotom i nedeljom, mogu videti stotine automobila i autobusa sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, BiH, Crne Gore i drugih bivših YU republika.

Pećinu vikendom obilaze turisti iz svik krajeva bivše Jugoslavije
 


- Imamo spomenike kulture kao retko ko u Srbiji, ovde je nastala prva srpska država, ovde su Petrova crkva, Stari Ras, Sopoćani i Đurđevi stupovi koji su kao svetska kulturna dobra pod zaštitom Uneska, veliko interesovanje turisti pokazuju i za Altun-alem džamiju, Isa-begov hamam, Amir-agin han i druge spomenike islamske aritekture - kaže Miško Miković, direktor Turističke organizacije u Novom Pazaru i najavljuje nove akcije za uređenje spomeničko-turističkog kompleksa u ovom kraju.

Ružna slika

Žitelji sela u blizinu Nemanjine postojbine često puštaju stoku da pase među zidinima Starog Rasa, a da ih u tome niko ne sprečava. Ovakve prizore beleže mnogi stranci i pokazuju ih kao primer lošeg odnosa prema tako vrednoj kulturnoj baštini. I naša kamera zabeležla je sličan prizor (dva bivola) u trenutku kad je u Starom Rasu bilo na stotine turista.

- Turizam je naša najveća, a još nedovoljno iskorišćena šansa, vekovno prožimanje dveju vera i dveju kultura i spomenici koje smo od predaka nasledili, a kojima se ceo svet divi, otvaraju nam mogućnosti za brži privredni razvoj. U narednom periodu turizam će biti glavna privredna grana Novog Pazara - ističe gradonačelnik dr Meho Mahmutović.


- Dok na Pazarištu nije bilo organizovanog turizma, naši gosti i posetioci manastira Sopoćani živo su se interesovali za pećinu u kojoj je bio zatočen Stefan Nemanja, često smo morali da se probijamo kroz granje i probijamo se preko litica da bismo stigli do pećine. Sada je to mnogo lakše - kaže Miroslav Mladenović, upravnik Turističkog doma u Sopoćanima i poznati turistički radnik iz ovog kra

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 13:56
Свакоме(православцу) у Новом Пазару(читај Расу) је јасно где је древни Рас Немањића осим нашој званичној историографији.Попните се и Ви у тзв. Неманјину пећину па погледајте да ли се одатле види брдо на коме је манастир Ђурђеви Ступови !!! Немогуће је то !!! Знамо и где је била саборна црква и где манастир Пресвете Богородице где се својевремено замонашила Света Анастасије, мајка Светог Саве, али и где су биле још неке цркве које су сада џамије.Тога нема више ни у Истамбулу (читај Константинопољу) где Света Софија , макар није џамија више.Има само у центру ислама Новом Пазару, некадашњем Расу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online