Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.11.2013.
08:00
luxlife.rs A

Bogata država na tromeđi - Luksemburg

Luksemburg je mala država sa istoimenom prestonicom, nalazi se na tromeđi Francuske, Nemačke i Belgije. Zahvaljujući svom položaju, koji je kao raskršće svih puteva i pravaca, u ovoj zemlji spajaju se različite kulture, jezici, kao i mešavina starog i novog. Luksemburg spada u jednu od najbogatijih evrpskih zemalja.

Stare kuće i dalje postoje, ali su veoma dobro održavane, novi domovi su besprekorno dizajnirani, ulice obnovljene, uređene, besprekorno čiste. Na ulicama nema mnogo gužvi, sve funkcioniše kao dobro podmazan mehanizam. Ko god da se 13.maja zadesi u ovoj zemlji i njenoj prestonici, biće zaprepašćen pustoši na koju će naići. Kod njih je tog dana državni praznik, i tim danom skoro pa ništa ne radi, osim kafića koji su uglavnom prazni.

Kakvo je vreme u Luksemburgu

Klima Luksemburga podseća na onu u Holandiji i Belgiji: prohladna leta i blage zime sa dosta kišnih dana. Severni deo ove države, Esling, čine niska pobrđa, ogranci Ardena, pa je predeo pretežno šumovit i brdovit sa velikom brojem srednjovekovnih zamaka, dok je južni pojas, Gutland, mnogo manje džombast i obuhvata ravničarska plodna polja.

Kako je nastao Luksemburg

Počeci Luksemburga vezuju se za davni 10. vek. U tom periodu došlo je do formiranja naselja oko Luksemburškog zamka, tadašnjeg sedišta države, a ovo naselje se vremenom širilo sve više. U skorije vreme, prestonica ove zemlje dobila veoma važnu ulogu, odnosno postaje jedan od tri glavna grada Evropske unije. Kao što smo već rekli, ovo je jedna od najbogatijih i najmanjih zemalja Evrope, tako da je ispunjena zanimacijama za sve vrste ljudi.

Veliki broj stanovnika vodi poreklo iz susesdnih zemalja. Uglavnom dolaze iz Portugalije, Holandije, Belgije i Francuske, a čak trećina stavnovništva poseduje pasoš. U zemlji sa veoma visokim bruto nacionalnim dohotkom poput njihovog, putovanja i odmori su sasvim normalna stvar, na koju su građani ove zemlje navikli. Dosta njih vikendom posećuje strane zemlje, što je olakšica za turiste, jer to znači manje gužve na ulicama gradova.

Luksemburg je zemlja koja je često menjala svoje gospodare… Tome u prilog govore razna čuda arhitekture u različitim stlovima, a primer za to su Španske oklopne kule koje su nekada imale ulogu špijunskih skloništa, a danas služe kao dekoracija gradskim zidinama.

Šta obići, šta jesti?

Luksemburg kao prestonica istoimene zemlje je grad ispunjen luksuznim restoranima, sa internacionalnom gurmanskom kuhinjom. Ovde su cene pića i cigareta veoma niske, a ipak luksemburška vina smatraju se visoko kvalitetnim. U gradu se često organizuju proslave i parade uz neizostavno konzumiranje alkoholnih pića, pre svega piva, glasnu muziku i dobar provod. Grad je prepun parkova, koji su posebno zanimljivi u proleće i jesen, prvenstveno zbog vizuelnog utiska.

Osim glavnog grada, treba posetiti mesto Vianden koje se nalazi na severoistoku zemlje, prepoznatljivo po istoimenom srednjovekovnom zamku koji je restauiran i otvoren za posetu. Mesto je poslužilo i kao odličan ambijent za mnoge filmove.

Ostale znamenitosti grada su kuća u kojoj je boravio Viktor Igo i velika hidrocentrala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online