Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.08.2012.
08:00
Beta A

Srbija: Bicikli (ne) mogu u voz?

Železnice Srbije" su uvele uslugu prevoza bicikala svojih putnika, ali samo na liniji od Beograda preko Budimpešte do Praga, zahvaljujući češkim vagonima, objavljeno je na sajtu Udruženja građana "Ulice za bicikliste".

Foto: Ilustracija
 

U svim ostalim vozovima Srbiji prevoz bicikala u upotrebljivom stanju nije moguć jer Železnice Srbije zahtevaju da se "bicikl sklopi i upakuje na odgovarajući način, tako da se može smestiti kao lični prtljag u istom odeljku u kojem je smešten putnik", piše na sajtu tog preduzeća.

Inicijativu da se putnicima omogući da vozom prevoze i bicikle, još 2004. godine je pokrenula organizacija "Jugo cikling kampanja", tražeći od "Železnica Srbije" da izmene bar pravilnik koji ne dozvoljava unošenje bicikla u kompozicije lokalnog "Beovoza". Drugi predlog je bio da se u kompozicije međunarodnih vozova uključe vagoni za prevoz bicikala.

Međutim, bez obzira na to što je podršku ili saglasnost dalo nekoliko ministarstava i drugih institucija, direktorima "Železnica Srbije" ideja se nije dopala. Obrazloženje je bilo da pravilnik to ne dozvoljava i da ne postoje tehnički uslovi, iako su i sami rekli da imaju 20-tak neiskorišćenih novih vagona, prvobitno namenjenih za prevoz pošte koja, međutim, putuje kombijima, piše na sajtu "Ulica za bicikliste".

Tek je proletos na zvaničnoj internet stranici "Železnica Srbije" najavljeno da međunarodni voz na liniji Beograd-Prag-Beograd 270/271 od ove godine nudi mogućnost prevoza bicikla. Međutim, to je praktično postalo moguće tek nedavno, kada je u sastav češke kompozicije tog medjunarodnog voza uključen i vagon za prevoz bicikala.

Ali, ni informacije o tome nisu precizne: po jednoj, rezervacija mesta za bicikl i putnika košta 5+3 evra, a, po drugoj, plaća se 950 dinara, i to samo na relaciji Beograd-Budimpešta.

Češka posada tog voza kaže da se bicikli prevoze od Beograda do Praga, a ne samo do Budimpešte - kako kažu "Železnice Srbije" i da je cena rezervacije ista bez obzira dokle se putuje - 9 evra.

"Jugo cikling kampanja" ističe da je organizovan prevoz bicikala u Srbiji, bar na jednoj dugoj međunarodnoj liniji, uveden delom i angažovanjem njenih i inostranih aktivista na seriji konferencija "Towards CarFree Cities" (Ka gradovima bez automobila) u organizaciji međunarodne mreže nevladinih organizacija "World Carfree Network" (Mreža za svet bez automolbila) i da je pomogao i uticaj "Evropskog saveza biciklista" (European Cyclists Federation).

Cilj "Jugo cikling kampanje" koja je članica tih međunarodnih nevladinih organizacija je da se omogući komforan povratak turistima koji biciklom prelaze "Evropski biciklistički put 6" (Evro Velo Route No. 6), pored Dunava, delom i kroz Srbiju.

"Nemačka agencija za međunarodnu saradnju" (GIZ, nekada GTZ) koja je postavila turističke oznake na trasi "Evropskog biciklističkog puta 6" kroz Srbiju, predložila je železnicama zemalja kroz koju taj put prolazi, da zaključe sporazum o saradnji u prevozu bicikala radi razvoja cikloturizma.

"Neophodno je da se prevoz bicikala omogući i biciklistima koji putuju i drugim pravcima koristeći dugolinijski železnički prevoz, da se to objasni i vidno označi kako na internet stranici, tako i na redu vožnje u samoj železnikoj stanici i na vagonima", piše na sajtu "Ulica za bicikliste" gde se ukazuje da je ta pogodnost ili usluga železnice odavno sasvim normalna stvar u Zapadnoj Evropi, dok na Balkanu u tome prednjače Hrvatske železnice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online