Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2012.
08:00
novostionline A

Najposećenije evropske turističke atrakcije

Najveća atrakcija je u Istanbulu i to baš Veliki bazar, u Kapali čaršiji. Drugo mesto po interesovanju turista katedrala Notr Dam, treće mesto dele crkva Sakr ker i Diznilend, a četvrti je Luvr…

Ako ste ljubitelj istorije koji ne može da odoli šarmu Pariza, Londona, Beča, Rima, Barselone, Lisabona, Atine, Istanbula i drugih evropskih metropola, i ne smeta vam gužva koja stalno vlada na mestima na kojima se nalaze najznačajnije turističke atrakcije tih gradova, obradovaćete vas lista najposećenijih turističkih atrakcija u Evropi.

Ovu listu je nedavno objavio jedan od vodećih internet-sajtova posvećenih putovanjima i uživanju “Travel end lešur”.

Kapali čaršija u Istanbulu

Veliki bazar: Kapali čašija u Istanbulu mami turiste iz celog sveta
 

Uprkos činjenici da se većina mesta koja su se našla na ovoj listi nalaze u Francuskoj i Italiji, daleko najposećenije među njima je Veliki bazar u Istanbulu. I zaista, iz godine u godinu raste broj svetskih putnika koji žele da uživo, na licu mesta osete i dožive spoj Istoka i Zapada. Stoga oni svoj odmor planiraju tako da bar na nekoliko dana posete glavni grad Turske i čuveni Veliki bazar u njemu. Prema zvaničnim podacima Svetske turističke organizacije tokom 2010. grad na Bosforu, odnosno na dva kontinenta, Evropi i Aziji, posetilo je 27 miliona putnika iz čitavog sveta. Prošle godine njihov broj se popeo na 30 miliona!

Notr Dam, Bogorodičina crkva u Parizu

Remek delo gotske arhitekture: Notr Dam, Bogorodična crkva u Parizu
 


Druga na listi najposećenijih evropskih turističkih atrakcija je remek-delo gotske arhitekture i najpoznatija crkva u gradu svetlosti, katedrala Notr Dam, ili Bogorodičina crkva u Parizu. Podignuta je na ostrvu na reci Seni i sedište je pariskog nadbiskupa. Njena prostranost, izražajnost ukrasa na fasadi i lepota vitraža doneli su joj status “najpopularnije” crkve u Francuskoj, koji oduvek uživa. Prema jednoj legendi pariski nadbiskup Mauricije iz 12. veka doživeo je viziju o najlepšoj katedrali na svetu. Odmah je dao nalog da se na mestu stare, porušene crkve podigne novi, veličanstven hram a njegove obrise sam je nacrtao štapom u blatu gradilišta. Temelji su iskopani 1163, a gradnja je završena posle skoro dva veka.

Diznilend u Marn la Veleu, pored Pariza

Mesto za zabavu i dobar provod: Diznilend u Marn la Valeu, pored Pariza
 


Mada će treće mesto koje je zauzeo zabavni park Diznilend u mestu Marn la Vele, nedaleko od francuskog glavnog grada, mnoge iznenaditi – pogotovo ako se zna da je tokom 2011. ovaj zabavni park posetilo čak 10.500.000 posetilaca, koliko i čuvenu crkvu Sakr ker sa Monmartra – ovaj podatak jasno pokazuje da su roditelji iz čitavog sveta spremni da se čak i u jeku opšte ekonomske krize mnogo toga odreknu i usreće svoje mališane.

Luvr, najposećeniji muzej na svetu

Najposećeniji muzej na svetu: Luvr
 


Zainteresovanost istinskih ljubitelja umetnosti za dela izložena u muzeju Luvr ne jenjava. Pored toga što je prošle godine proglašen za najposećeniji muzej na svetu, Luvr se našao i na četvrtom mestu liste najposećenijih evropskih turističkih atrakcija. Nije ni čudo kada je njegovim hodnicima i dvoranama, samo u toku 2011. godine, prošetalo više od 8.500.000 posetilaca iz svih krajeva sveta. Luvr je najveći i najpoznatiji muzej na svetu, smešten u palati, izgrađenoj krajem 12. veka na desnoj obali Sene u kojoj su do izgradnje Versaja boravili francuski kraljevi, a u vreme Francuske revolucije palata je pretvorena u muzej.

Bazilika Svetog Petra u Vatikanu, u Rimu

Građevina koja ostaje bez daha: Bazilika Svetog Petra u Vatikanu, u Rimu
 


Na listi najposećenijih evropskih turističkih atrakcija peto mesto zauzima bazilika Svetog Petra u Vatikanu, u Rimu. Jedan od najvećih verskih hramova na svetu najznačajniji je hram rimokatoličke crkve, pa i ne čudi da je svake godine poseti sedam miliona ljudi iz čitavog sveta. Podignuta je na mestu istoimene stare bazilike koju je sagradio car Konstantin Veliki 326. godine iznad groba Svetog Petra, jednog od dvanaest apostola. U izgradnji nove bazilike, na inicijativu pape Julija Drugog, koja je trajala od 1506. do 1626, učestvovali su brojni poznati italijanski majstori i umetnici, od Bramantea, preko Rafaela, Đokonde, Berninija i de Sangala, do slavnog Mikelanđela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online