Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2009.
15:06
N. Vulović - Vestionline A

Uplatite šoping turu i uživajte u božićnim sniženjima

Šengen je pao i ono što će od subote mnogima pasti na pamet je da tog vikenda krenu put tradicionalnih evropskih šoping centara u kojima smo nekada voleli da kupujemo. To je i prilika da se iskuse prava novogodišnja i božićna sniženja o kojima potrošači u Srbiji samo maštaju.

Turističke agencije su se već dobro pripremile za viznu liberalizaciju i veće interesovanje građana za putovanja i jeftin pazar u inostranstvu. U ponudi su jednodnevna ili višednevna putovanja, zavisno od toga koliko daleko nameravate da idete, a maksimalna cena je oko 150 evra za daleki Istabul.

Solun

Tržni centar "Kosmos" je nepregledan kao i prostranstvo kosmosa
Posle rata ’90. jedna Beograđanka kojoj je odlazak u Solun bio prvi izlazak iz zemlje posle pet godina je rekla da je to najlepši grad na svetu. Za neke koji nisu imali prilike da u međuvremenu idu u inostranstvo tako će biti opet, 15-ak godina kasnije.

U Solun se nekada odlazilo po kafu, bunde, kožu i zlato. Uvek se usput donosila i koja flaša maslinovog ulja, mirišljavi prirodni sapuni i flaša metakse. Danas je odlazak u Solun radi kupovine sve to i još mnogo što-šta.

Ko se odluči da ode treba obavezno da poseti tržni centar "Kosmos", ali nije na odmet obići i manje radnje jer se u njima često krije pravo blago“ za pristojne pare koje se u našim trgovinama ne može naći.

Vodiči koji će vas pratiti na putu trebalo bi da znaju lokalne prodavnice gde se može dobro pazariti. Zavisno od toga koliko dana traje, obilazak Soluna može koštati od 60 do 130 evra.

Istanbul

Zlatna ulica u Kapali čaršiji, jedna od 58. Zlato i srebro je ovde najjeftinije ako se dobro pogodite.
Istanbul od ove zime postaje posebno zanimljiva tura, dostupna ne samo švercerima već i običnim građanima. Sada, kada vize za Bugarsku i Grčku više nisu potrebne, put u ovaj grad na Bosforu može višestruko da se isplati.

Jedino što je naporno je malo duži put, ali kada stignete u Istanbul sve se saboravlja, jer oči postaju opsednute izlozima koji se dižu nekoliko spratova u vis i šarene sa svih strana.

U trgovačkoj četvrti Istanbula je zbog tolikog šarenila vrlo lako izgubiti se. Zato uvek treba naći orijentir koji se vidi između zgrada i na osnovu koga ćete se lakše vratiti na početnu tačku.

Važan savet za one koji se odluče da odu u Tursku u šoping: pazite kako komentarišete stvari u radnji. Dok vi opušteno pričate koliko vam je nešto ružno, grozno, skupo ili smešno na srpskom jeziku, misleći da vas niko ne razume, lako se može desiti da je neko od prodavaca upravo naš državljanin iz Novog Pazara i Sandžaka.

U Istanbulu nikako ne smete da zaobiđete Kapali čaršiju (Veliki bazar, Natkriveni bazar), ogromanu tržnicu, jedno od najživopisnijih iskustava na svetu kada je kupovina u pitanju. Kapali čaršija ima 58 ulica, 1.200 radnji, a dnevno tuda prođe između 250.000 do 400.000 ljudi.

U Kapali čaršiji morate da se cenjkate. Ako kupite po prvoj ceni bukvalno će vas smatrati budalom. A cenu možete da spustite i po nekoliko puta. Na tom jedinstvenom mestu može se kupiti sve: od tradicionalnih tepiha, zlatnog i srebrnog nakita, kožne galanterije, začina, nameštaja, do razno-raznih đinđuva i kopija poznatih marki.

Oni koji nisu upoznati sa istonjačkim običajima trgovine trebalo bi da znaju da su istanbulski trgovci spremni da vas vuku za rukav dok ne pogledate šta vam nude, obratiće vam se na mnogim jezicima dok ne ustanove koji govorite, a ako ste im simpatični ponudiće vas tradicionalnim čajem od jabuke i cimeta služenog u šoljicama od tankog stakla.

Agencije nude odlazak u Istanbul po ceni od 150 do 200 evra.

Segedin i Trst

Tržni centar "Tori dEuropa" je već okićen i pripremljen za praznike i sniženja. Vi samo treba da pripremite novac.
Stara, dobro poznata mesta za kupovinu su Segedin u Mađarskoj i Trst u Italiji. Iako je Segedin relativno blizu i do njega se stiže brzo, turstičke agencije nude jednodnevan izlet za 20 evra, što ako idete sami može biti povoljnije kada se preračunaju troškovi puta.

Trst je nekada bio prava šoping Meka u koju se odlazilo po farmerke i razne druge krpice koje se u Jugoslaviji nisu mogle naći. Tržni centar "Tori d’Europa“ je i dalje veoma popularan, a ture za Italiju podrazumevaju i posetu još nekim gradovima u kojima možete da pronađete svašta na božićnim sniženjima. Put sa hotelskim smeštajem vas košta od 80 do 150 evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online