Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 25.10.2010.
14:02
Vestionline A

Traže se dobrovoljci za naseljavanje Marsa. Povratka nema!

"Misija s ljudskom posadom koja bi letela samo u jednom pravcu bila bi prvi korak u kolonizaciji planete," poručuju dva uvažena američka naučnika. Jedan od njih bi i sam vrlo rado kupio jednosmernu kartu.

Zamislite život na crvenoj planeti

Robotizovano vozilo "Spirit" provozalo se Marsom 2004. godine, ali ljudska posada još nije sletela na crvenu planetu. Problem je što je put mnogo dug. No, dva profesora s američkih Univerziteta Vašington i Arizona tome su, teoretski, doskočili. "Trebalo bi poslati ljude na Mars i ne brinuti se o tome kako ćemo ih dovesti nazad," kažu.

"Misija s ljudskom posadom koja bi letela samo u jednom pravcu bila bi prvi korak u kolonizaciji planete," kaže profesor Dirk Šulc-Makuč u svom radu, koji je objavio uz pomoć kolege fizičara i astronoma Pola Dejvisa.


"Ova ideja se vrlo malo razlikuje od one koju su imali prvi belci koji su kolonizovali Severnoamerički kontinent. Ostavili su Evropu s vrlo malim očekivanjima da se tamo vrate," kaže Dejvis i dodaje: "Istraživači poput Kolumba, Frobišera, Skota i Amundsena, iako nisu mislili da će ostati na svojim destinacijama, su ipak preuzeli ogroman lični rizik u istraživanju novih zemalja. Znajući da postoji vrlo velika šansa da u svom nastojanju izgube život."

Autori predlažu slanje serije kolonista i pošiljki koje bi ih snabdevale neophodnim stvarima. Njihov zadatak bio bi što marljivije iskorišćavanje resursa na Marsu. Budući da pećine od lave na Marsu verovatno sadrže led, profesori pretpostavljaju da bi kolonisti imali izvor vode, kiseonika i zaštitu od radijacije.

Kolonija na Marsu bila bi baza za istraživački rad i nastavak letova dublje u Sunčev sistem. Osim toga može poslužiti i kao neka vrsta "čamca za spašavanje" u slučaju veće katastrofe na Zemlji.

Neformalna anketa sprovedena po univerzitetima pokazala je da postoji velik broj spremnih volontera, uključujući i profesora Šulca-Makuča, koji kaže da bi samo pričekao da mu deca malo porastu. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.10.2010. 18:31
Suska se da se Boris Tadic vec prijavio! Dzordz Bus se jos dvoumi, Bil Klinton se jos nije konsultovao sa Monikom Levinski, M.Olbrajt trazi da povede sa sobom i svoju kozmeticarku, a Toni Bler bi zeleo da povede sa sobom sve one koji su kupili njegovu knjigu ( ali se organizator plasi da za njih troje nece biti mesta)...
Četvrtak 28.10.2010. 19:37
Ja bi poslao 10 kineza, za 50 godina bi ih bilo 15 000...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online