Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.06.2018.
01:30
b92.net, Vestionline A

Kako da prepoznate spam u WhatsAppu i kako da ga se oslobodite

Jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje privlačna je, na žalost, i onima koji žele da nas prevare. Postoje, međutim, načini kako da prepoznate zlonamerne poruke i da ih razlikujete od ostalih poruka.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je poruka napisana? 

Način prepoznavanja nije 100 odsto siguran, ali ako ste u aplikaciji WhatsApp dobili poruku koja nije gramatički i pravopisno pravilno napisana treblo bi da budete oprezni. Ako stiže od osobe koju poznajete, obratite pažnju na stil kojim vam se obraća. Da li je poruka nešto što bi ta osoba zaista napisala? 

Ako nije, verovatno imate posla sa spamerima ili, u lošijem scenariju, sa kriminalcima. 

Ne žurite - stanite i razmislite 

Da li to što vam nude putem WhatsAppa zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Verovatno da, pa nećete ništa propustiti ako ne iskoristite priliku koja vam se nudi. Dobro osmišljene prevare napravljene su tako da vas namame u klopku. Mamac može da bude veći iznos novca, besplatan poklon bon... bilo šta. A sve to da bi moglo da vas natera da nepoznatim ljudima otkrijete osetljive lične podatke ili date novac. 

Ne klikćite na linkove 

Da li se u poruci koju ste dobili traži da kliknete link ili podelite osetljive lične informacije, kao što su broj kreditne kartice, datum rođenja, gde ste pohađali osnovnu školu, pa čak devojačko prezimena vaše majke? To je ozbiljan znak za uzbunu, pošto ti podaci mogu da budu deo sistema osmišljenih da vas zaštite od hakera. 

Nikad nemojte da preuzimate atačmente za koje niste sigurni šta sadrže, pogotovo ako ih ne očekujete, kao ni kliktati na linkove koje vam šalju ljudi koje ne poznajete dobro. 

Ne dajte da vas "navuku na tanak led" 

Neke poruke ćete odmah prepoznati ka spam - naročito one koje vas obaveštavaju da se uslovi korišćenja menjaju. Moguće je, međutim, da su takve poruke istinite. Kako da ih razlikujete? Guglajte! 

Ako je promena te vrste zaista u toku naći ćete članke u medijima o tome i/ili obaveštenja na zvaničnim stranicama WhatsAppa. 

Prijavite spam 

Kad ste sigurni da ste primili neželjenu poruku prijavite je WhatsAppu, zajedno sa pošiljaocem. Ako poznajete osobu od koje je stigla, obrišite poruku i upozorite vašu prijateljicu ili prijatelja. Moguće je da im je korisnički nalog na WhatsAppu hakovan, a da to ni ne znaju. 

Poruku obrišite bez kliktanja na linkove i preuzimanja atačmenta, kao i bez odgovaranja na nju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online