Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.06.2018.
03:30
mondo.rs A

Novi iOS12: Šta nam donosi i koji će uređaji moći da ga koriste

Apple je na WWDC 2018 konferenciji predstavio novi iOS 12. Pogledajte šta donosi i na kojim uređajima će se koristiti od jeseni.

pixabay.com
 

Kompanija je obradovala korisnike starih iPhone uređaja, najavivši da će iOS 12 biti dostupan za sve uređaje na kojima je instaliran iOS 11, što znači za sve iPhone modele od iPhone 5S i za sve iPad tablete od 2013. godine naovamo.

Apple se tokom sređivanja iOS-a 12 koncentrisao na kvalitativna unapređenja, pa su performanse sistema drastično bolje nego na iOS 11 sistemu. iOS 12 je do 40 odsto brži i brže otvara aplikacije, kamera je do 70 odsto agilnija, kuckanje na tastaturi je ubrzano za pola, a “pod haubom“ je još nekoliko značajnih unapređenja, koja će rasteretiti rad procesora i ubrzati ga, kad je to potrebno.

iOS 12 je najznačajniji po AR Kit 2.0 i potpuno novom formatu 3D grafike - USDZ. Ovaj format je otvoren i sve fabričke iOS Apple aplikacije će ga podržavati, dok će Adobe omogućiti podršku za USDZ kroz svoj Creative Cloud zbir alata. Moć novog USDZ formata ogleda se u lakoći deljenja, odnosno mogućnosti da više ljudi učestvuje istovremeno i zajedno u istom virtuelnom okruženju sa različitih mesta. Igranje igara, stvaranje novih grafičkih 3D sadržaja ili samo njihovo deljenje - sve će biti lako i zajednički s prijateljima ostvarivo kroz AR Kit 2.0podršku. Kompanija LEGO je, između ostalih, najavila podršku ovom projektu i svoje nove AR aplikacije.

Photos iOS aplikacija dobija poboljšanu pretragu i pretragu zasnovanu na predlozima mašinskog učenja. Omogućeno je pretraživanje fotki po aktivnosti, događaju, lokaciji, odmoru, predmetima itd, a omogućeno je čak i pretraživanje po rečima muzej, kancelarija, bar, restoran i drugim. 

Apple ne bi bio Apple kad malo ne bi štrpnuo od Android OS-a, pa po uzoru na Google Photos, očigledno, Photos sad imaju jednu karticu više - For You - koja radi sve onog što Google Photos radi već godinama: stilizuje slike, pravi galerije, animacije od više sličnih slika i ostalo. I opet, kao pomenuta aplikacija i iOS 12 Photos će omogućiti da delite slike sa ljudima koje sistem prepozna na njima, ako to vi dozvolite, naravno.

Siri se opametila dodatno, očekivano. Sad podržava opciju prečice. Pametnom asistentu je sad omogućeno da prati prečice akcija, koje korisnik definiše i zada - podsetnik za nešto, automatska rezervacija stola četvrtkom u restoranu, praćenje pozicije ključeva, naručivanje omiljene kafe svaki dan za posao i slično. Za lakšu manipulaciju komandama biće dostupna i nova Shortcuts aplikacija za sve koji žele da programiraju Siri kako oni žele. Naravno, uz prečice stiže i Siri Suggestions opcija, koja će vas podsetiti na nešto što biste mogli da zaboravite, a poklapa se sa vašom rutinom i navikama, koje Siri majstorski uči s vremenom koje provodite s njom.

News aplikacija je obogaćena novom Browse sekcijom, kako biste mogli da pregledate i birate različite kategorije i tipove sadržaja. Stocks aplikacija sad ima u sebi News aplikaciju i biće prvo dostupna na iPad uređajima. Voice memos aplikacija će stići na iPad uređaje, takođe - omogućava beleženje glasovnih napomena, misli, svega što želite da snimite, a za sve će biti dostupna integracija sa iCloud servisom. iBooks više ne postoje, zvaće se Apple Books i dolaze sa podrškom za audio knjige i novim dizajnom interfejsa. Car Play sad omogućava rad sa aplikacijama koje nisu isključivo Apple aplikacije, pa ako ne volite Apple Maps, recimo, možete da koristite Here WeGo ili Google Maps, recimo.

Opcija Do Not Disturb dobija dodatan sloj funkcija, koji će isključiti baš sva obaveštenja ili dojave s telefona tokom noći, uključujući prikazivanje obaveštenja na ekranu. Notificationsopcije sad omogućavaju isključivanje ili uključivanje dodatnih obaveštenja direktno sa ekrana na kojem se prikažu i omogućeno je grupisanje obaveštenja po aplikaciji ili temi o kojoj se radi.

Sjajna nova opcija jeste i nedeljni izveštaj o korišćenju telefona, koji će pokazati na koji način ste koristili aplikacije, koliko ste vremena na koju potrošili, kako su vam notifikacije uticale na korišćenje telefona i druge statističke podatke u vezi sa telefonom i vremenu provedenom s njim. Takođe, omogućeno je postavljanje ograničenja za korišćenje neke aplikacije i kad zadato vreme dostignete iOS će jednostavno prestati da vam šalje obaveštenja te aplikacije i sprečiće vas da je dalje koristite.

Kako bi se deca lakše kontrolisala tj. njihovo vreme provedeno za tabletom ili telefonom, iDevices Kids omogućava postavljanje limita za korišćenje pojedinih aplikacija, njihovo onemogućavanje ili sprečavanje korišćenja, osim u zadato vreme (recimo, sat vremena dnevno, tokom vikenda i slično).

Animojis, koji kopiraju manje-više svi Android proizvođači, dobio je četiri nova lika (duh, dinosaurus, koala i tigar) i iPhone X sad može da detektuje i pokrete jezikom. Ako vam ovo nije nešto, onda za vas imamo Memojis, novi tip Animojis, koji omogućava prenošenje lica vlasnika u virtuelni svet, uz mogućnost podešavanja svega na licu - obrve, nos, usta, oči, boja kože, kosa, uši, oblik glave, obrazi, brada, brkovi, čelo, naočari i ko zna šta sve još.

I za kraj smo ostavili popularni Face Time, kojem je dodata nova opcija - istovremeni video poziv sa do 32 osobe! Ovo je uvezano i sa četovanjem, pa u grupi možete da se gledate i dopisujete istovremeno. Face Time je uvezan sa omiljenom Apple Messages aplikacijom, kao i sa gore objašnjenim Memojis i Animojisanimacijama, što omogućava da umesto lica iskoristite svoju animaciju ili neku od predefinisanih animacija.

iOS 12 će biti dostupan od septembra, sa novom iPhone generacijom za sve uređaje od iPhone 5S naovamo i od iPad 2013 generacije do najnovije. Ukoliko ste BETA programer omogućeno je isprobavanje novog iOS-a 12 već sada, ali za to vam je potreban iOS programerski nalog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online