Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
04:30
Vestionline A

Evo rešenja kako da se "obrišete" sa interneta

Zaštita ili briga za sopstvenu privatnost samo su neki od razloga zbog kojih mnogi žele da smanje svoj digitalni trag. Ovo su neki od saveta koji bi mogli da vam pomognu u tome.

pixabay.com
Nije jednostavno nestati sa interneta

U današnje vreme praktično je postalo nemoguće živeti bez interneta i različitih društvenih mreža.

Preplavljeni gomilom videa, fotografija, GIF-ova i drugih vrsta sadržaja, mnogi barem jednom nedeljno pomisle da bi bilo dobro otarasiti se svih online naloga i odustati od digitalnog života.

Isto tako, javne informacije o vama, koje su dostupne oglašivačima i drugima, omogućavaju lakše praćenje vaših aktivnosti i 'bombardovanje' reklamama.

Obrišite profile na društvenim mrežama i drugim servisima

Kako biste se rešili naloga na društvenim mrežama i online prodavnicama, potrebno je da uđete u postavke i potražite opcije za zatvaranje, deaktivaciju ili brisanje profila. U zavisnosti od mreže, to možete da uradite i u okviru postavki u vezi sa bezbednošću ili privatnošću.

Brisanje profila može da traje do tri meseca, ali on za to vreme neće biti vidljiv. Fejsbuk, na primer, napominje da pre svega preuzmete kopiju svojih podataka s te društvene mreže.

Ovi alati odradiće mnogo toga za vas

Razni alati pomoći će vam u brisanju vaše online prisutnosti, ali je važno napomenuti da nijedan ne predstavlja 'magično rešenje'.

Deseat.me se povezuje s vašim Gmailom, a zatim vrši dubinsku analizu povezanih društvenih mreža, mailing lista i online prodavnica. Zatim pravi listu u okviru koje ćete moći da se odjavite sa svake od njih ili dobijete listu na direktnoj stranici gde možete da se odjavite. Koristan alat mogao bi vas podseti na neke davno zaboravljene stranice na kojima ste se prijavili.

Tu je i JustDelete.Me, veliki direktorijum adresa koje će vas odvesti direktno na stranicu na kojima se gase profili. Osim što pokazuje direktan link, bojama želi da vam pokaže koliko je teško ukloniti neki profil.

Uklonite lične podatke

Ako su na nekoj stranici objavljeni vaši privatni podaci, poput bankovnog računa, a vlasnici ne žele to da uklone, Google može ad bude od koristi preko svoje stranice za uklanjanje podataka. To može da potraje, i ne mora nužno da bude uspešno, ali može da bude dobra opcija.

Obrišite zastarele podatke

Ako ste promenili posao, a mesecima kasnije još se vide vaši podaci na stranici starog posla, iako te stranice više nema, moguće je da Google ima na svojim serverima indeksiranu staru verziju. Tu vam pomaže alat za uklanjanje zastarelog sadržaja, koji je koristan i kad želite da uklonite neke podatke sa stranice s kojom ne želite više da budete povezani. Ipak, Google navodi da nisu svi zahtevi uspešni.

Obrišite svoj e-mail nalog

E-mail za mnoge predstavlja ključno sredstvo za digitalno funkcionisanje, naročito zbog svih povezanih Googleovih servisa, a u zavisnosti od maila koji koristite, to može da bude više ili manje komplikovano.

Nakon prijave ćete obično morati da pronađete opciju za brisanje i zatvranje naloga. Neki od njih ostaju otvoreni neko vreme, a ako se predomislite, imajte na umu da je mail poslednja stvar koju trebate da obrišete jer je često povezan s nizom drugih usluga.

Kod Gmaila morate da odete na https://myaccount.google.com/?hl=sr i kliknete na Izbrišite svoj nalog ili usluge pod karticom Postavke naloga. Google nudi opciju brisanja određenih njihovih proizvoda ili celog Google naloga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online