Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.08.2017.
05:30
b92.net, Vestionline A

Na korak od rešenja jedne od najvećih misterija kosmosa

Naučnici su prvi put posmatrali detaljne spektralne linije na atomu antimaterije. Dosad su uspevali da ih vide samo na trenutak, ali sada su ove "otiske" mogli da posmatraju detaljno, što otvara "novo poglavlje u istraživanju antimaterije".

pixabay.com
Otkrivena još jedna misterija

Pedeset fizičara iz 17 institucija koji su radili na ovom projektu smatraju da će otkriće pružiti novi uvid u misterije svemira.

- Proučavanjem svojstava antiatoma nadamo se da ćemo saznati više o našem kosmosu - kaže Majkl Hajden, vođa studije i profesor Univerziteta Sajmon Frejzer.

On je bio deo kolektiva ALPHA koji proučava antivodonik, antimaterijski pandan atomu vodonika.

Eksperiment je pokazao da se određen set spektralnih linija na antivodoniku poklapa sa onim na vodoniku, što je prvi put da naučnici u praksi dokažu da je antimaterija u odnosu na materiju kao odraz u ogledalu.

Istraživanje je sprovedeno u CERN-u, najvećoj laboratoriji fizike čestica.

Tim je ozračio atome antihidrogena mikrotalasima, sličnim onima koji se koriste za komunikaciju sa satelitima. Ta šema ili spektar frekvencija odgovara "otisku".

- Jedan od izazova s kojima smo se suočili je mogućnost da se materija i antimaterija ponište kada dođu u kontakt jedna s drugom - kaže Džastin Mjunih sa Sajmon Frejzer univerziteta.

"Morali smo da ih držimo razdvojene u posebnim magnetnim flašama."

Istraživanje bi moglo da pruži uvid u to zašto deluje da antimaterija postoji u ograničenim količinama van laboratorije.

- Ovu antimateriju možemo da napravimo u laboratoriji, ali deluje da je u prirodi nema, sem u vrlo malim količinama. Zašto je to tako? Jednostavno - ne znamo, ali bi antivodonik mogao da nam pruži neke odgovore - kaže Hajden.

Naučnici pokušavaju da otkriju gde je nestala sva antimaterija. Smatra se da je Veliki prasak proizveo jednake količine materije i antimaterije, ali je današnji kosmos sačinjen uglavnom od materije, bez njenog "odraza u ogledalu".

Nedostatak antimaterije je jedna od najvećih misterija kosmosa

Studija iz 2015. u kojoj su naučnici proučavali sile koje drže na okupu te čestice dovela je naučnike korak bliže rešenju problema i pružila osnovu za aktuelno istraživanje.

To je bio prvi put da se izmeri sila između čestica antimaterije (u ovom slučaju, antiprotona).

Istraživači su želeli da vide da li se antiprotoni ponašaju na bilo koji način drugačije od protona, a te razlike bi mogle da objasne "asimetriju" materije i antimaterije u svemiru.

- Sve što saznamo o prirodi antimaterije može potencijalno rešiti ovu zagonetku - kaže Ajhong Tang, fizičar iz Brukhejvena, laboratorije u kojoj su naučnici merili silu interakcije između parova antiprotona.

Oni su otkrili da se antiprotonski parovi međusobno privlače, baš kao što postoji jaka nuklearna sila koja unutar atoma drži protone na okupu.

Žengćao Žang, drugi naučnik koji je proučavao antiprotonske interakcije, kaže da su detektovali gotovo jednak broj antiprotona i protona, što potvrđuje da bi materija i antimaterija trebalo da budu simetrične.

Zašto to nije slučaj, tek treba da saznamo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online