Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.02.2017.
10:38
Vestionline A

HTML5 Rocks - najmoćniji resursi za web razvoj u 2017.

Posla u IT industriji ima više nego što ima sposobnih da ga obavljaju, pa je instant edukacija na ovom polju svetski trend već godinama. Naravno, instant ovde ne znači i nešto nužno loše, i s obzirom na brzinu kojom se dešavaju promene u ovoj oblasti, za očekivati je da tradicionalni obrazovni sistem ne može da se smatra isključivim vlasnikom prava da obučava nove IT stručnjake.

Lična arhiva
 

Učite od Google stručnjaka

Kada se uzme u obzir koliko stvari na webu su pokrenute i podržane HTML-om i povezanim tehnologijama, jasno je i koliki je izazov u jednom trenutku bio ubrzati njihov razvoj, olakšati rad, učiniti produktivnost većom, a sam rad efikasnijim.

Sa takvom idejom na umu nastao je HTML5 Rocks, projekat kompanije Google, koja, reklo bi se, nema nikakve veze sa razvojem HTML petice, ali prepoznaje, redovno i dosledno, gde se dešavaju važne stvari u svim industrijama.

Tako je nastao i HTML5 Rocks projekat koji je od strane samog Googlea opisan ovim rečima:

Zbog toga što HTML5 i njemu srodne tehnologije pokrivaju toliko mnogo toga, pravi je izazov ubrzati njihov razvoj. Zato danas delimo sa vama HTML5 Rocks, veliki novi resurs za developere i timove koji planiraju da počnu da koriste HTML5 danas, uključujući i informacije o specifičnim karakteristikama i njihovom korišćenju u razvoju aplikacija.

HTML5 Rocks kao Googleov doprinos besplatnoj edukaciji

HTML5 Rocks je nastao kao skup 9 tutorijala kroz koji se mogu savladati svojstva ovog jezika, uz prostor za igru sa svojim kodom koji je jednako dobro funkcionisao i u Chromeu i u Safariju. Po tom pitanu Google se oglasio rečima:

Isprva je prezentacija trebalo da funkcioniše samo u Gogle Chromeu. Neke eksperimentalne karakteristike mogle bi funkcionisati u drugim pretraživačima. (Možda ćete zaplakati od sreće kada vidite da toliko toga funkcioniše i u Internet Exploreru ukoliko instalirate Chrome Frame Plug-in.) Ukoliko želite da pokrenete 100% demo prikaza, najbolje je da koristite Chrome sa uključenom webgl zastavicom.

Vremenom je HTML5 Rocks postao jedna od najpoznatijih adresa za učenje web dizajna, uz Code Academy, Courseru, Khan Academy, Udemy, Udacity, edX. Nakon početnih 9 tutorijala, HTML5 Rocks sajt je postao mesto gde se uvek mogu pronaći najsvežiji apdejti i prezentacije za HTML5 od samih Google kontributora.

Cela priča je na malo naprednijem nivou, pa se može reći da je namenjena onima sa srednjim iskustvom ili vrlo ambicioznim početnicima.

Govoreći o naprednim tehnikama razvoja web sajtova u 2017. godini veoma važno je spomenuti još dve podceline.

Schema.Org kao novi standard za On page optimizaciju

Pored novih standarda i tehnikalija koje HTML5 nosi sa sobom treba krenuti sa učenjem i implementacijom snipeta u Schema.org standardu.

Neke oblasti kao što su recepti, restorani i slično osmišljeni su u detalje, te developeri treba da se informišu na vreme i da sve to planiraju u prvoj fazi od kada krene izrada sajta, kaže Slavko Pejović iz WBSdigital-a.

Sudeći po tome koliko je trebalo vremena da responsive dizajn zaživi, Schena će biti vruća tema u nadolazećoj 2017, ali verovatno i 2018. godini.  

Akcenat na lokalne pretrage

Gugl se trudi da što tačnije i preciznije odgovori upitima svojih klijenata. Ogroman deo upita su lokalnog karaktera. Na primer, isporuka pice Zemun, veterinar Novi Beograd, servis iPhone telefona Vračar i slično.

Logično je da zbog lokacije nema smisla da prvo mesto na SERP-u bude neki sajt za isporuku pice sa Vračara ili Zvezdare ako je tražen Zemun, ili nekog drugog grada jer daljina otežava isporuku i osporava taj rezultat kao nekoristan.

Gugl veoma pažljivo analizira lokaciju firme ako se radi o lokalnim uslugama, a potvrdu za to dobija i od relevatnih direktorijuma gde su manuelnom selekcijom ti podaci dodatno provereni.

U Srbiji je to Plan Plus, tako da ako planirate da krenete sa boljom vidljivošću na Guglu uzmite usluge ove kompanije, savetuje Milan Todorović iz agencije za SEO optimizaciju SeoExpert.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA IT karavan proglasio pobednike
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online