Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2016.
06:30
Vestionline A

VIDEO: Evo zašto su važni Ajnštajnovi gravitacioni talasi

Ovo je vest koja će uneti revoluciju u svet nauke. Da li će se fizika kakvu smo znali zauvek promeniti?

wikimedia.org
Ajnštajn bio u pravu još pre 100 godina

Tim naučnika iz asocijacije LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) saopštio je da su otkriveni gravitacioni talasi.

Ispostavilo se da je Ajnštajn bio u pravu. Tačno jedan vek nakon što je veliki naučnik objasnio Opštu teoriju relativiteta, naučnici iz opservatorije LIGO su otkrili gravitacione talase koji nastaju sudarom crnih rupa, saopšteno je na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Detektovan je sudar dve crne rupe, od kojih je svaka imala masu 30 naših Sunca. Rupe su se pre sudara ubrzale do polovine brzine svetlosti. Sudar se desio 1,3 milijardu svetlosnih godina daleko.

Šta su gravitacioni talasi?

Gravitacioni talasi su vibracije dimenzije prostor-vreme koji se javljaju ubrzanjem svih oblika materije i energije. Njihovo postojanje je jedno od ključnih predviđanja Ajnštajnove Opšte teorije relativiteta, objavljene 1916. godine.

Šta kažu naučnici?

Profesor astronomije i fizike Kreg Hogan:

- Kako nam gravitacioni talasi omogućuju da proučavamo svemir sa novim oblikom energije koja sve spaja, detektori gravitacionih talasa bi takođe mogli da dovedu do potpuno neočekivanih otkrića - kao što je to nekada bio slučaj sa teleskopom i mikroskopom - objašnjava Kreg Hogan, profesor astronomije i fizike na Univerzitetu u Čikagu.

Fizičar sa Univerziteta kolumbija Sabi Mark je rekao:

- Gravitacioni talasi su pomeranja u prostor-vremenu, koja je Ajnštajn predvideo pre 100 godina. Mogu nastati tokom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija.

Reakcija naučnika iz Srbije

Iz Centra za promociju nauke (CPN) u Beogradu objašnjavaju da je praktično pre 100 godina Ajnštajn postavio opštu teoriju relativnosti i napisao osnovnu jednačinu kojom objašnjava kako se ponaša gravitacija, odnosno masa u celom univerzumu.

Ajnštajn je praktično zamislio da u prostoru u univerzumu velika masa menja prostor oko sebe i to je nalik pojavi kada na primer, postoji zategnuta površina vode i ubaci se kamenčić koji na površini stvara talas.

"Sama teorija kada je tako zamišljenja predviđa da kada se stvara velika masa u unuverzumu ona treba da prozivede gravitacioni talas, a to nije isto što i talas na površini vode koji je mehanički ili elektromagnetni talas. To su talasi koji prožimaju ceo svet i niko nije pomislio da mogu da se detektuju", objašnjavaju u CPN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online