Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2016.
06:30
Vestionline A

Stručnjaci upozoravaju: Hakeri uskoro i u našim frižiderima!

Polako ali sigurno, tvrde stručnjaci, sve naše kućne i druge sprave - od rerni, televizora i frižidera pa do novčanika, kompjutera i kola - biće povezane ogromnom mrežom nazvanom "Internet predmeta". Iako će nam to donekle olakšati život, tako što će predmeti automatski obavljati rutinske, svakodnevne obaveze. Ipak, to će nas u isto vreme učiniti i mnogo ranjivijim nego do sada.

pixabay.com
Napredak tehnologije ujedno je doveo i do sve veće izloženosti čoveka 

Pre samo nekoliko godina bili smo zabrinuti za bezbednost naših kompjutera, dok su vozila i kućna tehnika, poput frižidera i termostata bili potpuno odvojeni od ostatka sveta. Ali to se menja velikom brzinom, prenosi Glas Amerike.

- Većina ljudi će se odjednom naći u situaciji da su sve njihove sprave koje koriste svaki dan povezane u mreži, i to će u neku ruku učiniti njihov život jednostavnijim i lagodnijim. Sa druge strane, ako to sve nije dobro zaštićeno, moglo bi da dođe do raznih problema, od osnovnog korišćenja tih naprava, do problema sa sajber kriminalom kao što je krađa identiteta - navodi Josi Atijas, generalni direktor "Dojo Labs".

Mnoga moderna vozila imaju ugrađene kompjutere, koji mogu da se prikače na internet putem pametnog telefona vlasnika, pa čak i direktno, što ih čini lakim mamcem za napade hakera.

Hakeri su u julu 2015. godine daljinski zaustavili jedno vozilo firme Džip čiroki. I proizvođači vozila i privatne firme za bezbednost na internetu osmišljavaju aplikacije za kompjutere u kolima kako bi ih zaštitili od eventualnih napada.

- Naš program je ugrađen u najvažniji deo sistema unutar kola i odatle prati funkcije unutražnje mreže i da li postoji bilo kakav pokušaj upada ili hakovanja, dok u isto vreme i sprečava hakere da uđu u sistem - ističe Asaf Acmon, potpredsednik Towersec.

Drugi razmišalju o budućnosti kada će i naši domovi postati pametni.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji "Dojo Labs" nedavno je predstavila spravu koja prati sve sumnjive aktivnosti oko kućnih aparata na daljinsku kontrolu putem interneta.

- Sistem zna kako da automatski analizira ponašanje aparata i kada identifikuje neku nepravilnost u radu, vlasnik dobija obaveštenje o tome, a aparat automatski blokira - navodi Josi Atijas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online