Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.03.2014.
08:00
Vestionline A

Kako postati nevidljiv na internetu?

Kkompanija za veb hosting kreirala je vodič u devet koraka kojim se objašnjava kako učiniti sebe nevidljivim na internetu. Koraci podrazumevaju deaktiviranje naloga, uklanjanje linkova iz rezultata pretrage i sugestije kako ukloniti svoje ime iz različitih popisa. Tu su i saveti za one koji bi radije samo ostali skriveni, a da ne moraju da deaktiviraju razne naloge. Vodič daje i savete kako koristiti internet anonimno.

Za početak oprostite se sa Fejsbukom
 

Društvene mreže napravile su od naših života otvorenu knjigu, koja je ponekad zaista previše otvorena. Za ljude koji su zabrinuti za svoje lične podatke odluka da se "izvuče utikač" postaje vrlo atraktivna, kažu u kompaniji WhoIsHostingThis (WIHT). Iako se na prvi pogled čini da je teško ili skoro nemoguće postati "nevidljiv" na internetu, to je zapravo prilično jednostavno. Postoje brojni sajtovi koji omogućavaju korisnicima da izbrišu svoje informacije, a među njima su DeleteMe i JustDelete.me.

Međutim, za one koji to žele da učine ručno, WhoIsHostingThis nudi devet koraka potrebnih kako bi se u potpunosti nestalo sa veba.

1. Prvi korak podrazumeva deaktiviranje osnovnih naloga, kao što su Fejsbuk, Tviter, Gugl+ i LinkedIn.

2. U drugoj fazi WIHT preporučuje korisnicima da pretražuju sebe na internetu. To otkriva na koje se sajtove korisnik prijavio u prošlosti, ali i one koje više ne koristi, poput Majspejsa.

3. Treći korak podrazumeva učitavanje lažnih podataka na naloge, uključujući lažna imena i lokacije. Ovaj korak donosi dvostruku korist uklanjanja podataka s interenta, a istovremeno omogućava korisniku da koristi internet pomoću svog alter ega.

4. Četvrti korak je odlazak s mejling lista i to koristeći mejlove u dolaznoj pošti i džank folderu kao polaznu tačku.

5. Ako korisnici naiđu na svoje ime na Guglu mogu d pretraživača da zatraže da se njihovo ime ukloni. Gugl ima alat za uklanjanje URL-ova, ali nije obavezan da ukloni linkove, pogotovo ako je sajt u vlasništvu druge firme.

6. WIHT u tom slučaju preporučuje kontaktiranje sajta i molbu da se uklone svi traženi rezultati.

7. Postoje i onlajn firme koje prikupljaju informacije sa raznih sajtova i prodaju ih oglašivačima. WIHT priznaje da je tu uklanjanje podataka vrlo teško i da je važno biti uporan s telefonskim pozivima i pismima.

8. -9. Poslednja dva koraka znače kontaktiranje telefonskih kompanija i onlajn imenika i upućivanje molbi da se podaci ne prikazuju pri pretraživanju.

"Kako bi se zadržala novostečena anonimnost mora se savladati upravljanje ugledom, naučiti koristiti lažne naloge i iskoristiti prednost anonimnog traganja na sajtovima kao što je Duck Duck Go", kažu u WIHT-u.

"Nestajanje s interneta nije za svakoga. Ali, ako ste ozbiljni u vezi svoje privatnosti, svoje bezbednosti i ugleda, trošenje vremena za postizanje nevidljivosti na internetu je isplativo", kažu u firmi WIHT.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online