Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.11.2013.
08:00
b92.net A

Oni su zbog nauke otišli najdalje

Koliko biste rizikovali za dobrobit nauke? Da li biste do ranih jutarnjih sati sedeli u laboratoriji i zapostavljali najmilije? Da li biste udisali toksične hemikalije ili smrtonosne patogene? A da li biste jeli staklo, a onda se umalo obesili? Neki ljudi su išli i dalje od toga. Predstavljamo vam deset najradikalnijih. Pogledajte šta smo vam pripremili ovog puta!

Foto: Ilustracija
 

Van Hu pokušao je da leti na stolici na raketni pogon

Da je imao ovakve rakete sigurno bi poleteo (foto: ilustracija)

Ovaj legendarni kineski zvaničnik odlučio je da leti do Meseca, ali nije molio podanike da oni sednu u “vruću stolicu”. Sam je napravio stolicu sa 47 raketa i naredio da ih zapale bakljom.

Kada su učinili ono što im je zapoveđeno, rakete su se upalile uz mnogo buke i dima, ali Van Hua više nije bilo. Ipak, zbog njegovog truda, jedan krater na Mesecu je dobio naziv po njemu.

Isak Njutn zabio je iglu u oko

Isak Njutn

Iako je najpoznatiji po formulisanju zakona gravitacije, Njutn je bio pionir optike. Eksperimentisao je sa prizmama, ali nije poznavao anatomiju oka.

 

Kako bi naučio nešto novo, ovaj neobični fizičar zabo je sebi iglu u oko. Jasno vam je da tako nije naučio mnogo toga o ovom organu...


Nikolaje Minovici se skoro obesio

Foto: Ilustracija

Da li postoji bolji način da saznate kako je biti obešen, a da i sami to ne učinite? Forenzičar Nikolaje Minovici iz Bukurešta znao je da druge opcije nema i odlučio je da se "obesi", ali dodirujući pritom vrhovima prstiju tlo.

Kasnije je rekao da je osetio gorući bol u vratu i signalizirao pomoćnicima da ga puste. Posle toga imao je problema s gutanjem čitavih mesec dana. Njegovo istraživanje objavljeno je u Rumuniji 1904. i Francuskoj 1905. pod nazivom "Studija o vešanju".

Franc Rajhelt i skok padobranom sa Ajfelovog tornja

Ajfelov toranj

Ovaj Austrijanac testirao je svoj izum “padobransko odelo”, koje je trebalo da se ponaša kao padobran u odsudnom trenutku.

 

Ipak, eksperiment je bio neuspešan i on je zapravo skokom sa Ajfelovog tornja skočio u svoju smrt.

Evan O’Nil Kejn izvadio je sopstveno slepo crevo

Operacija (foto: ilustracija)

Dr Kejn, hirurg iz Pensilvanije hteo je da zna kako izgleda operacioni tok i da li je anestezija zaista neophodna. On je odlučio da 15. februara 1921. izvadi sopstveno slepo crevo.

Okružio se jastucima i postavio ogledalo ispred sebe, kako bi bolje video šta radi. Zatim je u abdomen ubrizgao lokalnu anesteziju i počeo da seče. Trideset minuta kasnije, slepo crevo bilo je izvađeno, a rana zašivena.

Jedini problematičan trenutak tokom operacije bio je kada su mu creva tokom procedure izvirila iz trbušne duplje, ali on ih je vratio nazad i nastavio s radom.

Verner Forsman stavio je kateter u sopstveno srce

Ovde potpis

Kateterizacija srca je poznata procedura u kojoj se tanka cev ubacuje u srce kroz prorez u ruci vratu ili grudima. Naravno, nekada nije bila naročito uobičajena.

Početkom prošlog veka, verovatlo se da bi ubacivanje bilo kakvog stranog objekta u srce bilo fatalno.

 

Verner Forsman nije verovao u to, pa je jednog dana ubrizgao lokalnu anesteziju u svoju ruku i ubacio kateter u venu proguravši ga sve do srca.

 

Kako bi bio siguran da se isti nalazi na pravom mestu, podvrgao se rendgenu. Preživeo je ovaj eksperiment, ali je izgubio posao i bio ismevan o strane kolega. Međutim, njegova neustrašivost donela mu je Nobelovu nagradu 1956.


Frederik Holcel je jeo staklo

Staklo (foto: ilustracija)

Doduše, nije jeo samo staklo. Tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka ovaj istraživač Univerziteta u Čikagu navodno je gutao žice, staklo, igle, šljunak, užad i ostale nejestive predmete, kako bi proverio kako prolaze kroz creva.

Izveštaj o njegovom radu objavljen je u American Journal of Physiology pod nazivom "Prolazak inertnih materijala kroz digestivni trakt". Uprkos rizičnom naučnom radu, dugo je poživeo.


Albert Hofman je prvi probao LSD i postao narkoman

Koliko god možda da neko uživa u halucinacijama, LSD je ipak droga.. i to vrlo opasna!

LSD je prvi napravio 1938. švajcarski hemičar Albert Hofman. Za ovu molekulu nije bilo mnogo interesovanja, sve dok pet godina kasnije Hofman nije osetio čudan osećaj nakon što ga je ponovo sintetisao.

Kako je kasnije opisao, njim je vladala “ekstremno stimulisana mašta. Kao u snu, sa zatvorenim očima iskusio sam neprekinuti niz fantastičnih slika, neobičnih oblika sa intenzivnom igrom boja. Posle neka dva sata dejstvo je prošlo”.

Hofman je zaključio da je slučajno udahnuo ili progutao LSD. Sledećeg ponedeljka testirao je svoju teoriju uzimajući 0,25 mg ove materije. Naravno, osetio se slično, s tim što je imao i simptome paralize i nezadrživu potrebu da se smeje.

Nesposoban da nastavi s radom, otišao je biciklom kući, gde su ga obuzela anksiozna osećanja i strah da je otrovan. Kada ga je lekar ubedio da je s njim sve u redu, počeo je stalno da uživa u svom otkriću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online