Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.10.2011.
08:00
Vestionline A

Ozonska rupa nad Arktikom kao pet Nemački

Na ozonskom pokrivaču Arktika pojavila se "rupa" veličine pet površina Nemačke, i dostigla prvi put istanjenje ozonskog omotača iznad Antarktika, saopštili su danas istraživači.

Ozonska rupa nad Arktikom i Antarktikom sada su iste veličine

Izazvana velikom hladnoćom na Severnom polu ova ogromna rupa se tokom 15 dana ove godine pomerila iznad istočne Evrope, Rusije i Mongolije, zbog čega je povremeno stanovništvo u tim delovima izložena višim nivoima ultraljubičastog zračenja, dodali su naučnici.

Ozon, troatomski kiseonik, formira se u stratosferi gde filtrira ultraljubičaste zrake koji štete vegetaciji i mogu da izazovu rak kože ili kataraktu.

Taj prirodni štit je redovno napadnut kod polova tokom zime i proleća, delimično i zbog hemikalija koje ljudi koriste u sistemima rashlađivanja i raspršivačima.

Proizvodnja tih hemikalija je zabranjena Protokolom iz Montreala iz 1989. godine, ali im je potrebno mnogo vremena da potpuno išceznu, pa su još prisutni u atmosferi.

Međutim izrazito jaka hladnoća je glavni faktor za uništavanje ozona, ocenjuju naučnici.

Rupa u ozonskom pokrivaču je obično mnogo veća na Antarktiku nego na Arktiku jer je tamo mnogo hladnije. Do sada su istraživanja pokazivala da su na Severnom polu istanjenja ozonskog pokrivača promenljiva i mnogo ograničenija nego u južnoj hemisferi.

Međutim satelitska posmatranja u periodu od zime 2010. do proleća 2011. pokazala su da je ozonski pokrivač na Arktiku znatno istanjen na visini između 15 i 23 kilometara, a najveći gubici pokrivača - preko 80 odsto - zabeleženi su na visini između 18 i 20 kilometara.

"Prvi put je toliko veliko istanjenje pokrivača da možemo da govorimo o rupi u ozonskom sloju na Artkiku", navodi se u studiji objavljenoj danas u britanskom naučnom časopisu Nature.

"Uništenje ozona počelo je u januaru i zatim se tako ubrzalo da su koncentracije ozona u toj oblasti bile daleko manje nego prošle godine", rekla je Gloria Meni (Gloria Manney), iz laboratorije u Kaliforniji.

Posbeno niske vrednosti zabeležene su tokom 27 dana u martu i početkom aprila na površini od oko dva miliona kvadratnih kilometara, što je skoro pet puta površine Nemačke ili Kalifornije, rekla je ova naučnica.

Tokom aprila ta istanjena površina se pomerila na Rusiju, Mongoliju i istočnu Evropu, što je trajalo oko petnaest dana pre nego što se razišla. Merenja na tlu pokazala su "neuobičajeno visoke nivoe" ultraljubičastih zraka u tom periodu, rekla je Meni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online