Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
03:30
Mondo.rs, Vestionline A

Male greške koje vam uništavaju kožu

Da biste izbegli infekcije ili oštećenja na koži, izbegavajte da radite ove stvari koje manje-više svako od nas barem jednom uradio.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Spavanje s maskarom na očima

Definitivno bi trebalo da skidate šminku pre nego što odete na spavanje!

- Skidanje šminke pre spavanja je jako važno. Bilo koji proizvod koji ostane na koži potencijalno može da vam zatvori pore, ali i da izazove iritaciju, zapaljenje i infekciju. Zapaljenje oko očnih kapaka može da dovede i do opadanja trepavica - upozorava dermatolog dr Aleksis Granite.

Takođe, čestice šminke koje upadaju u oči, bilo od senki ili od maskare, mogu da se zalepe za unutrašnju stranu očnih kapaka, što ponekad zahteva medicinsku reakciju.

Prošle godine su svetski mediji pisali o ženi koja je redovno spavala s maskarom na očima, pa su nakupljene mrvice maskare ostavile ožiljke na rožnjači - što u nekim ozbiljnim slučajevima može da dovede do potpunog gubitka vida.

Dakle, ne rizikujte, već izdvojte nekoliko minuta za skidanje šminke pre spavanja!

Ceđenje bubuljica

Verovatno vam je ponekad teško da odolite ceđenju bubuljice, ali to bi moglo da vam uništi kožu i ostavi ožiljke.

- Ceđenje bubuljica može da utiče na proizvodnju kolagena, koji je važan za proces zaceljenja kože posle tog pritiskanja - ističe dermatolog. "Ako koža ne proizvodi dovoljno kolagena, ožiljci će biti poput udubljenja na koži, a ako proizvodi previše kolagena, ožiljci će biti ispupčeni".

Izbegavajte da cedite bubuljice, a ako ponekad baš ne možete da izdržite, dr Aleksis savetuje da najpre primenite mali pritisak prstom na bubuljicu kako biste zagrejali kožu, a zatim je što nežnije iscedite. "Ako ne može lako da se iscedi, ne dirajte je!", savetuje ona.

Da biste izbegli stvaranje bubuljica, redovno čistite i negujte kožu.

Korišćenje starih brijača

- Ako se češće sečete brijačem ili vam deluje kao da vam 'drlja' po koži dok se brijete, vreme je da ga promenite. Takođe, ako ne ispirate brijač nakon svakog korišćenja, brže će se istupiti, a na njemu će se zadržati i bakterije - upozorava Pamela Maršal, suosnivač Mortar & Milk skin klinike.

Ukoliko bakterije ostanu na brijaču, a kasnije se njime posečete, lako će doći do zapaljenja ili infekcije.

- Ne bih preporučila da isti brijač koristite više od pet-šest puta - dodaje Maršalova.

Piling kože

Ako vam je koža suva ili sklona bubuljicama, verovatno ste u iskušenju da probate neki piling kako biste očistili pore i rešili ovaj problem. Ali, piling nije uvek rešenje, posebno za vašu kožu, smatra Pamela.

"Ne bi trebalo da svakodnevno radite piling, posebno nekim jačim sastojcima. Previše čest piling može da isuši kožu, da dovede do širenja kapilara i iritacije pore, što može da dovede do pojave bubuljica i zapaljenja".

To ne znači da je piling potpuno nepotreban.

- Često na klinici viđam ljude koji upropaste kožu čestim pilinzima. Prvo što uradim je da im oduzmem' pilinge sa alfa-hidroksi kiselinama, poput glikolne i mlečne kiseline. Moja preporuka za sve tipove kože su polihidroksi kiseline (PHA), umirujući antioksidanti koji rade nežan piling kože - ističe Pamela.

Kidanje zanoktica

Verovatno ne postoji osoba na svetu koja barem jednom nije otkinula zanokticu. Međutim, estetičarka Dženi Drejper ističe da se na ovaj način povećava rizik od infekcije noktiju koja može čak zahtevati i lečenje antibioticima.

Umesto da otkinete zanokticu, odsecite je makazicama, a kožu oko noktiju negujte uljima za zanoktice, savetuje ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online