Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.04.2019.
13:59
Vestionline A

Plivanje pomaže u gubitku kilograma

Leto je pred nama, a već nas hvata panika kako ćemo izgledati u kupaćem kostimu za koji mesec. Međutim, zašto čekati letovanje pod stresom, kad već sada možemo uskočiti u bazen, zaplivati i smršati! Plivanje je ne samo jedna od najzdravijih, nego i najdelotvornijih aktivnosti kada je mršavljenje u pitanju, što su pokazala i brojna istraživanja.

pixabay.com
 

Prema jednom istraživanju, sprovedenom na 1.200 ispitanika na univerzitetu u Koloradu, samo 30 minuta svakodnevnog plivanja bilo kojim stilom, dovodi do gubitka telesne mase. Rezultati su pokazali da je 87% plivača oba pola smršalo 2 do 4 kilograma za 30 dana, pritom ne promenivši način ishrane, što je većinu podstaklo da nastave sa plivanjem i posle završetka ispitivanja.

A kada se pliva u dužem vremenskom periodu, rezultati su još impresivniji. Tako je univerzitet u Torontu angažovao 1.700 ispitanika oba pola, koji su plivali punih 12 meseci, pritom samo 3 puta nedeljno po 30 minuta. Na kraju istraživanja, smršalo je čak 92% plivača, od kojih je 51% skinuo više od 15 kilograma!

Nakon što je eksperiment završen, 89% nastavilo je redovno da pliva i zadržalo je stečenu liniju, a većina je rekla da svoj život više ne može da zamisli bez omiljenog sporta.

Ovi rezultati ne treba da nas čude, s obzirom na to da je nauka odavno utvrdila da plivanjem trošimo oko 320 kalorija za 30 minuta, što je više nego što izgubimo hodanjem ili vožnjom bicikla u istom vremenskom periodu, a pritom je gotovo potpuno isključena mogućnost povreda.

Angažovanje svih mišića doprinosi boljoj kondiciji, a zanimljivo je i da su istraživanja pokazala da su redovni plivači vremenom postajali aktivniji i na suvom, pa je većina počela više da se kreće i da izbegava sedenje, koje je pogubno ne samo za liniju, nego i za celokupno zdravlje.

Plivanje vas pritom neće izgladneti kao neki drugi sportovi, ali zato će vam pružiti mogućnost da povremeno pojedete i poneku poslasticu, a da se to ne odrazi nepovoljno na liniju. Da ne pričamo o tome da na ovaj način nestaje i celulit, jer su pokreti u vodi delotvorniji od bilo koje kreme.

I dok u svetu već godinama vlada prava epidemija gojaznosti, mnogima ne pada na pamet da je lek za ovu boljku veoma jednostavan, jeftin, pristupačan, a pritom prijatan. Ako zaplivate na proleće, ne samo da ćete biti spremni za leto, već nećete želeti da se odreknete ove aktivnosti, ali ni njenih rezultata, ni tokom jeseni i zime!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online