Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.08.2017.
04:30
A. Šišić - Vesti A

Turski kreator spojio istok i zapad: Glamur etno-šika

Modnim znalcima su oduvek bili zanimljivi dizajneri sa Istoka. Ime koje je sinonim turskih kreatora je Rifat Ozbek. Za njega kažu da je umetnik koji spaja Istok i Zapad i promoviše etno-šik. Njegove revije su oduvek bile jedinstvene. Eksplozije boja i materijala na manekenkama nikog nisu ostavljale ravnodušnim.

wikipeida.org/Mezamorta
Rifat Ozbek

Tvrdi da ga u 21. veku jedino plaši klinički minimalizam, jer za sebe kaže da je sve samo ne jednostavan. To objašnjava zbog čega je tkanine za svoja remek-dela uvek tražio na tlu Azije, Afrike ili u rodnoj Turskoj.

- Zapadnom oku je neobično ono što radim. Mešam šare i boje sa klasičnim siluetama za koje većina smatra da nikako ne idu zajedno.

Navodi da moda treba da bude šarenolika, nikako dosadna jer ona ima za cilj da spaja a ne da razdvaja.

Raj među jastucima

Nakon više od dve decenije ovaj 64-godišnjak je pre nekoliko godina ponovo promenio kurs i iz modnih voda uplovio u dizajn enetrijera. Igrom slučaja je počeo da izrađuje prepoznatljive šarene jastučiće. Tokom 2010. godine pokrenuo je brend džastik (jastuk na turskom).
- Želeo sam jednostavnost u svom životu i mogućnost da izrađujem samo jedan proizvod. Nema kolekcija, nema isprobavanja i najvažnije nema problema.
Ono što odlikuje njegov asesoar za dom jeste miris lavande.
- Obožavam mir koji lavanda pruža. Kad sednete na sofu i utonete u jastuke, spokoj je zagarantovan.
Inspiraciju pronalazi svuda, baš kao i kad je kreirao odeću.
- Stil kojim oplemenjujem domove mogu da opišem kao egzotičan, senzualan, savremen i povrh svega zabavan.

- Kada spojiš svilenu haljinu sa pletenim grubim džemperom, to je za mene dobitna kombinacija. Volim kad se uklapa odeća za dan i večernji izlazak, tako dobijete univerzalnu stvar koja može da se nosi u svakom trenutku, tj. u bilo kojoj prilici i što je najbitnije može da je nosi svako.

Ipak, ističe da nikad ne preteruje što može da zahvali znanju iz arhitekture koju je studirao.

- Arhitektura mi uvek daje osećaj srazmernosti. Neizmerno mi koristi prilikom stvaranja i usmerava me.

Britansko odlikovanje

Mnogima je povlačenje Rifata Ozbeka sa modne scene donelo veliku tugu. Dizajner je, kako tvrde mnogi kritičari, bio osveženje na modnom nebu. Dobio je britansko odličje za kreatora godine 1988. i 1992.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online