Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
05:30
Vestionline A

Ako imate problematičnu kožu, ovo je lek za probleme sa suncem

Od psorijaze, preko ekcema i akni - evo kako da sprečite da vam zbog problematične kože presedne boravak na suncu.

pixabay.com
Pazite se sunca ako imate problematičnu kožu

Leti nosimo manje odeće, zbog čega je koža izloženija suncu. Umereno izlaganje suncu može da smanji probleme sa kožom, ali znojenje, hlor, dehidratacija, slana voda, pesak, neke od tih problema mogu i da pogoršaju.

Evo kako da to sprečite.

Psorijaza

Koža je crvena i zadebljala, najčešće na prstima, mada se psorijaza može javiti na bilo kom delu tela, kaže dermatolog dr Valajat Husein.

A krema za sunčanje?

Kremu za sunčanje koristite bez obzira na kožne probleme, ali se posavetujte sa dermatologom da vam preporuči kremu koja bi vam najviše odgovarala.

Za tretiranje ovog problema dermatolozi najčešće propisuju kreme i kortikosteroide.

Ono što će vam svakako pomoći je da izbegavate alkohol kada boravite na suncu jer ta kombinacija pojačava zapaljenje kože. Takođe, važno je da pijete dosta vode da bi koža bila hidrirana.

Dobra vest je da sunce obezbeđuje vitamin D, koji malo ublažava simptome psorijaze.

Jedite svež paradajz jer sadrži likopen, koji potiskuje slobodne radikale - molekule za koje se veruje da oštećuju ćelije kože.

Ekcem

Uobičajeni simptomi ekcema su suvi, crveni tragovi na koži, koja se ljušti i svrbi. Dr Husein kaže da je hidratacija najvažnija, a preporučuje da tražite masnije losione i kreme, koji sadrže ulja, umesto onih koji se prave na bazi vode jer će isušiti već suvu kožu.

Dodaje da kreme sa steroidima koje se najčešće koriste za tretiranje ekcema mora da nadzire i kontroliše lekar jer dugoročna upotreba dovodi do istanjivanja kože.

Dermatolog još savetuje da izbegavate kreme za sunčanje koje sadrže parabene, retiol, vitamin A, salicilat, benzofenon.

Dr Seli Templ preporučuje da sa sobom ponesete manuka med jer ima anbtibakterijska svojstva, antigljivična i antiseptička, a dobar je i za imunitet.

"Razmislite i tome da malo pre putovanja i tokom odmora uzimate probiotik", kaže oan.

Akne

"Akne su kompleksan problem koji nastaj kada prljavtšina, ulja, bakterije, blokiraju pore na koži", kaže dr Teri Lung.

U tinejdžerskom dobu najčešće se javljaju na T-zoni (čelo, nos, brada), a kod odraslih ih uglavnom ima na obrazima, bradi i duž linije vilične kosti.

Dermatolog kaže da su najbolje rešenje tretmani koji sadrže benzoil peroksid, supstancu koja uklanja površinski sloj kože, otvara pore i ima antiseptičko dejstvo na bakterije koje uzrokuju akne.

U svakom slučaju, stručnjaci kažu da će izloženost suncu ublažiti akne, ali ne bi trebalo previše da se izlažete jer i to može da blokira pore.

Savetuju i da se nikako ne šminkate dok ste na odmoru kako bi koža mogla da diše i kako ne biste zapušavali već ionako zapušene pore.

Vežbajte. Fizička aktivnost će otvoriti pore jer ćete se preznojiti, ali važno je da operete kožu odmah posle treninga, pre nego što se znoj osuši.

Pijte dosta vode. To je važno za sve telesne funkcije, uključujući i funkcionisanje jetre koja kontroliše proizvodnju hormona.

Pazite na ishranu. Izbegavajte šećer, mlečne proizvode i prerađene ugljene hidrate jer sve to pogoršava vaš problem sa kožom. Bademi, borovnice i avokado će vam umiriti kožu, kaže nutricionistkinja Meri Koter.

Ospe

Ospe se javljaju kao alergija na UV zrake, usled preterane izloženosti suncu. Uzrokuju svrab, iritaciju.

Pored tretmana koji će vam propisati dermatolog, savetuje se da se tuširate mlakom, skoro hladnom vodom. Dobro je i da boravite u klimatizovanim prostorijama, ali i da koristite sprej koji će vam rashladiti kožu.

Ako ste na plaži, obavezno se zaklonite suncobranom, ponesite i lepezu i pijte dosta vode da biste izbegli dehidrataciju. Takođe, nosite pamučnu i ne previše usku odeću, kako biste izbegli da dodatno iritirate kožu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online