Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.04.2017.
01:30
A. Šišić - Vesti A

Drevni recepti za lepotu: Izmrvljeni biseri za doručak

Lepota je prolazna, ali dame svim srcem se odvajkada trude da ovu tvrdnju bar malo ublaže. Naoružane raznoraznim kozmetičkim trikovima i pomagalima ulaze u oštru borbu sa vremenom. U brojnim legendama su opevane lepotice koje su izgledom izazivale ratove, rušile civilizacije i bile svesne svoje moći.

pixabay.com
Jedna carica je jela prah od izmrvljenih bisera i specijalno cveće umesto obroka

Sinonim drevnih zavodnica je Kleopatra. Egiptska vladarka je navodno jednim pogledom mogla da omađija muškarca. Tajnu svoje neodoljivosti je brižljivo čuvala, pa se neki od njenih recepata i danas primenjuju. U zemlji piramida se verovalo da su vladari potomci bogova, srebrnih kostiju i kože satkane od samog zlata. Kleopatra je svoj ten negovala u unikatnoj kadi ispunjenoj magarećim mlekom.

Ovaj tretman je imao specijalni ritual pripreme, a niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako su ga sluškinje izvršavale. Istorija je vremenom iznedrila nove privlačne dame, ali je Kleopatrino ime ostalo zapisano u analima svetskih zavodnica.

Kupanje u krvi devica

Na drugom kraju planete mađarska grofica Eržebet Batori je imala surovije metode očuvanja savršenog izgleda. Ona je navodno verovala da će, ako se kupa u krvi mladih devica, njena koža zauvek ostati mlada i svetlucava. Zato je i dobila naziv grofica Drakula. Priče kažu da je ovaj sadistički tretman hirovita plemkinja otkrila sasvim slučajno. Jednog dana iz besa udarila služavku toliko jako da ju je krv devojke poprskala po licu. Eržebet je tada uočila da joj je ten blistaviji, a bore ublažene na mestima gde je krv kapnula.

Jedno od najpoznatijih predanja o specijalnim trikovima očuvanja privlačnosti među plemstvom opisuje kraljicu rumunskog dvorca Peleš. Na obroncima Karpata nedaleko od Bukurešta izdiže se ovaj zamak koji je kao iz bajke. Njegove sobe su bile sinonimi lepote jer je svaka uređena po uzoru na zemlje prijatelje kraljevstva, pa kada bi oni došli u posetu, osećali bi se kao kod svoje kuće.

Kraljica je imala i specijalno ogledalo koje se i danas proteže duž čitavog hodnika. Ovo džinovska površina je na njen zahtev napravljena iskrivljeno, pa svako ko stane ispred ima osećaj da je mnogo puniji nego što zaista jeste. Na ovaj način uspevala je da održi liniju. Čak i kada je bila idealne kilaže, ova staklena površina je kazivala suprotno, pa je vladarka bez problema mogla da se odrekne slatkiša i drugih gurmanskih užitaka svaki put kada bi se videla u odrazu.

Kineska carica Dovager Ciksi je u istorijskim spisima opisana kao lepotica koja je održala svoju privlačnost i u poznim godinama. Njene neobične tajne nege su bile da stavlja u usta isečen koren biljke ginseng kako bi negovala dušu i telo. Jela je prah od izmrvljenih bisera i specijalno cveće umesto obroka.

Maska večne mladosti

Engleska kraljica Elizabeta Prva je bila naširoko poznata kao ljubiteljka belila koje je bilo popularno u tom dobu. Njen stil izrazito blede kože su ubrzo prihvatile sve dame iz visokog društva. Ona je ovaj tretman nazivala maskom večne mladosti. Kasnije se saznalo za toksičnost ovog pudera, pa je vremenom iščezao iz upotrebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online