Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.11.2016.
04:30
Vestionline A

Čuli ste za plank koji savršeno definiše telo? Postoji još bolja vežba i obožavaćete je! (VIDEO)

Verovatno ste već više puta čuli kako vežba, pod nazivom "plank", može da definiše vaše telo. Treneri su više puta isticali da je za ovakve vežbe potreban određeni kontinuirani period, tačnije 28 dana, kako biste postigli željene rezultate.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoji sličan način vežbanja, samo pod drugim nazivom i koji definiše sasvim drugu grupu mišića.

Bočni izdržaj ili "side plank" veoma je popularna vežba među fitnes trenerima i mnogi je praktikuju u svojim videima na Jutjubu, kako bi ljudima prikazali lakši način postizanja savršene figure. Izdržaj možete aditi bilo gde - kako u teretani, tako i kod kuće.

Varijacija na ovu temu, bočni izdržaj, angažuje bočne mišiće stomaka.

Lezite na stranu, stavite nogu preko noge, a zatim se oslonite na lakat (postavite ga direktno ispod ramena), dok su noge i dalje u istom položaju, a oslanjajte se na stopalo noge koja je bliže podu.

U tom položaju možete stajati najpre 10-ak sekundi, a onda svaki put povećavajte vreme izdržavanja. Nakon nekog vremena uspećete da izdržite i po nekoliko minuta u tom položaju i to bez problema.

Najbitnije je da ne odustajete i brzo ćete videti kako ova vežba "radi". Ako se već hvatate u koštac s ovom vežbom, obratite pažnju na sledeće detalje:

- Ne dozvolite da vam kukovi "propadaju". Zadnjica treba da bude u ravni sa celim telom - ni izbačena, a ni spuštena. Stomak uvlačite zamišljajući kako približavate pupak kičmi. Nikako ne opuštajte stomak i ne dopustite da ide ka podu zajedno sa kukovima.

- Glava nikako ne treba da bude spuštena i da pada. Ukoliko osetite da je ne možete držati u neutralnom položaju i da donji deo leđa preuzima svu težinu, prekinite sa vežbom, zapamtite koliko ste vremena izdržali i narednog puta radite upravo do momenta do kog ste održali savršenu formu.

- Pazite na disanje! Pirodno impuls je da, kada nam je fizički nešto naporno, zadržavamo dah i disanje nije ujednačeno. Ali uskratiti svome telu kiseonik u ovakvim situacijama može dovesti do vrtoglavice i nesvestice i svakako učiniti izvođenje vežbe neefikasnim i dosta težim. Dakle, mirno i pravilno dišite i moći ćete više da izdržite i da svoje mišiće angažujete na pravi način.

Pogledajte video sa nekoliko varijacija bočnog izdržaja, lakših i težih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online