Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.03.2016.
06:30
Vestionline A

Svinjska mast: Vaš savršeni saveznik za lepotu

Vekovima je u našoj tradiciji svinjsko meso, slanina i svinjska mast, čvarci i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, bilo omiljena hrana.

modernfarmer.com
Mast je višestruko korisna za negu lepote

Sa napretkom nauke, čini se kao da čitavo čovečanstvo pomalo nazaduje. Jer ono što je nekada bilo poželjno u ishrani, danas se smatra vrlo nezdravim i obrnuto. 

Ali, da ne bismo sada raspravljali o tome da li je svinjska mast štetna ili ne, možda je bolje da se zapitamo zbog čega je jedno od omiljenih jela naših roditelja ili baka i deka bila upravo svinjska mast namazana na parče domaćeg hleba i posuta sa malo aleve paprike? 

Biće i onih koji će reći da su bili siromašni i da su morali da se snalaze, što je donekle istina. Ali, prisetite se od čega su bolovali naši preci? Gotovo ni od čega. 

Umirali su u starosti, bez raznih vrsta karcinoma, bez povećanog pritiska, srčanog udara i mnogih drugih oboljenja koja su postala naša svakodnevica. A naši preci nisu koristili ni suncokretovo, ni maslinovo, ni ulje od semenki grožđa, a ni mnoge druge vrste jestivih ulja koja mi danas obilato koristimo u svakodnevnoj ishrani. 

Naši preci su jela isključivo pripremali na svinjskoj masti.

Svinjska mast za kosu 

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija. 

Što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu. 

Svinjska mast za kožu 

Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku. 

Svinjska mast za lice 

Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korišćena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice. 

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za negu suve kože. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online